Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Idriz ef. Budimlić

Brutalno pretučen imam Bh. islamskog centra u New Yorku, kamere snimile napadača

Idriz ef. Budimlić napadac
Foto: Bh. islamski centar u New Yorku
Nadzorne kamere snimile napadača

Sa žaljenjem konstatuju da se ovaj incident mogao spriječiti intervencijom njujorkške policije

Imam Bosanskohercegovačkog islamskog centra u New Yorku Idriz ef. Budimlić brutalno je pretučen u petak, 8. septembra, u ranim jutarnjim satima nakon sabah namaza, saopćio je Upravni odbor Centra, koji je najoštrije osudio brutalni, ničim izazvani napad na imama.

-Neidentifikovani napadač je brutalno napao imama Idriza i oborio ga na zemlju jakim udarcem pesnicom u lice uzrokujući krvarenje iz nosa, otekline na licu, probleme sa vidom i višestruke napukline kostiju lica i nosa. Napadač je pobjegao sa mjesta događaja, a njujorška policija (NYPD) još za njim traga – saopćili su iz Centra.

Dodaju da kao zajednica stoje uz svog imama uz svesrdnu podršku njemu i njegovoj porodici.

-Imam Idriz je uvijek bio i bit će svjetionik duhovnosti za multikuilturalnu zajednicu muslimana kako u našem džematu tako i u gradu New Yorku. Svi skupa učimo dove i molimo sa za njega i njegovu porodicu i želimo mu brz oporavak – naveli su iz Centra, prenosi Faktor.ba.

Sa žaljenjem konstatuju da se ovaj incident mogao spriječiti intervencijom njujorkške policije.

-Prethodne noći, napadač je nasilno ušao u mesdžid koji je bio zatvoren u to vrijeme, dok je tamo bila naša čistačica, oko 22 sata. Njen suprug koji se tu zadesio i ona bili su uplašeni za svoju sigurnost pa su kontaktirali bivšeg člana odbora koji je odmah zvao 911 (hitnu službu policije) i prijavio ovaj incident. Nažalost, policija se ovom pozivu nikada nije odazvala.

U međuvremenu napadač je sve vrijeme tražio i insistirao da vidi “šefa”, aludirajući na našeg imama, i zahtijevao da ga oni pozovu. Međutim, nakon što je čuo da bi policija mogla biti na putu, napustio je prostorije džamije. Nažalost, vratio se u mesdžid nekih sedam sati kasnije, tokom jutarnje molitve – ističu iz Centra i dodaju:

-Iako smo u prošlosti imali jako dobar odnos sa NYPD-om i njihovom jedinicom za odnose sa lokalnim zajednicama, smatramo da je uznemirujuća činjenica da nisu poslali patrolu nakon našeg poziva, da se istraži i možda spriječi kompletan incident. Mi se moramo osjećati sigurno u našim bogomoljama, znajući da će policija reagovati na vrijeme kada bude pozvana.

Iz Centra ističu da se nakon ovog incidenta mnogi roditelji koji su upisali svoju djecu u vikend školu u Centar već dvoume oko slanja svoje djece na nastavu koja je tek počela.

-Naša jedina želja je za boljom saradnjom i bržim reagovanjem policijskih službenika, učestalijim patrolama do i oko džamije i da kriminalac odgovoran za ovaj brutalni napad što prije bude priveden pravdi – saopćili su iz Centra priloživši nekoliko fotografija napadača uzetih sa videonadzora.