Bugarski biznismen ubijen usred dana u Sofiji

bugarska – policija

Vlasnik jedne od najvećih bugarskih mliječnih kompanija ubijen je u ponedjeljak usred dana ispred ureda kompanije u Sofiji, saopćili su izvori bliski slučaju.

Ubistvo je uslijedilo samo nekoliko dana nakon što je Bugarska, najsiromašnija i najkorumpiranija zemlja EU, preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedanje blokom prvi put otkako se pridružila u 2007. godini.

Petar Hristov (49), ubijen je iz vatrenog oružja dok je bio u svom automobilu u Manastirskim livadama, otmjenom kvartu buarske prijestonice.

Hristov, uticajni biznismen s interesima u građevinskoj industriji, nekretninama i turizmu, prebačen je u bolnicu, gdje je podlegao nakon 30 minuta.

Hristov je također bio blizak s visokim zvaničnicima vladajuće stranke GERB desnog centra, prenose bugarski mediji.

– Istraga je u toku. Ubijen je 49-godišnji bugarski građanin, biznismen, to je sve što mogu trenutno reći – izjavio je komesar sofijske policije Ivajlo Ivanov.

Ubistvo Hristova dolazi u vrijeme pojačanih kritika Bruxellesa, koji tvrdi da Bugarska čini premalo u borbi protiv kriminalnih bandi i zvanične korupcije. Prije dvije sedmice, visoki poreski zvaničnik ustrijeljen je u svom automobilu u centru Sofije.

Sudeći po Transparency Internationalu, Bugarska je najkorumpiranija zemlja EU. Sedmicu dana prije nego što je Hristov ubijen, predsjednik Rumen Radev uložio je, međutim, veto na antikorupcijski zakon, tvrdeći kako on nije ponudio sredstva za efikasnu istragu kourpcijskih mreža, prenosi Reuters.