zbog migranata

Čak 6.000 poljskih vojnika stražari na granici sa Bjelorusijom

poljska bjelorusija migranti fena

Razmještaj novih vojnika označava značajno širenje vojnog prisustva na granici jer je još u subotu Blaszczak procijenio broj vojnika na više od 3.000

Skoro 6.000 poljskih vojnika sada stražari na granici s Bjelorusijom kako bi spriječili nelegalni ulazak migranata, saopćio je poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak u utorak.

Razmještaj novih vojnika označava značajno širenje vojnog prisustva na granici jer je još u subotu Blaszczak procijenio broj vojnika na više od 3.000.

– Vojnici pružaju podršku graničarima štiteći granice zemlje i ne dopuštajući nelegalni prelazak granice – napisao je Blaszczak na Twitteru.

Granična služba saopćila je da je u ponedjeljak bilo 612 pokušaja nelegalnih prelazaka granice, prenosi Reuters.

Evropska komisija i Varšava tvrde da priliv migranata orkestrira Bjelorusija kao formu hibridnog ratovanja stvorenu s ciljem vršenja pritiska na Evropsku uniju zbog sankcija je uvela Minsku. Bjelorusija to negira.

Poljska je proglasila vanredno stanje u pograničnoj regiji i planira izgraditi zid na granici.

Parlament je također usvojio zakon za koji aktivisti za ljudska prava tvrde da ima za cilj legalizirati mjere odvraćanja migranata sa svojih granica, kršeći obaveze zemlje preuzete međunarodnim pravom.