Cameron: ISIL planira koristiti dronove za bacanje “prljave bombe”

David-Cameron-tells-schools-to-look-out-for-extremist-grooming-587732

Teroristi tzv. Islamske države planiraju koristiti dronove kako bi negdje u Evropi bacili zastrašujuću ‘prljavu bombu’, upozorio je britanski premijer David Cameron.

Svjetske vođe zabrinute su da bi džihadisti mogli kupiti lako dostupne bespilotne letjelice kako bi ih iskoristili za zaprašivanje radioaktivnim materijalom evropskih gradova, čime bi pobili na hiljade ljudi, javlja Daily Telegraph.

Upravo zato već dva dana u Washingtonu svjetski čelnici na nuklearnom summitu raspravljaju o tome kako spriječiti najgoru noćnu moru: nuklearni terorizam. Zbog toga su vođe najvećih svjetskih sila zamoljene da sudjeluju u ratnim igrama da bi se vidjelo kako odgovoriti na ovu zastrašujuću prijetnju.

Jedan od mogućih scenarija uključuje i krađu radioaktivnog materijala iz medicinske ustanove i prodaju na ‘dark webu’.

Vjeruje se kako se ISIS dočepao osiromašenog urana sa univerziteta u Mosulu u Iraku nakon što su prije dvije godine zauzeli taj grad.

U Evropi pak vlada panika nakon što su se džihadisti navodno pokušali ‘ubaciti’ u dvije belgijske nuklearne elektrane, kako bi se domogli radioaktivnog materijala.

Cameron je novinarima priznao kako postoji realan strah od nuklearnog napada džihadista.

“Inače se na ovakvim samitima nalazimo nakon što se loše stvari već dogode. Ovoga puta odlučili smo organizirati summit kako bismo spriječili takve stvari”, rekao je Cameron.

Britanski premijer tokom samita najavio je i da će Britanija uposliti još tisuću pripadnika naoružane policije i specijalnih antiterorističkih jedinica izvan Londona kako bi spriječili potencijalne buduće napade.

Također, britanski ministar odbrane Michael Fallon najavio je ulaganje od 40 miliona funti u novi sigurnosni cyber centar kako bi Britanija bila dodatno zaštićena od potencijalnih napada.