Cameron o ISIS-ovom videu: Beznadežni potez grupe koja čini najpodlija zla

56898bb5c46188ab708b4569 copy

Britanski premijer David Cameron komentirao je objavljeni novi video u kojem pripadnici terorističke organizacije ISIS prijete njemu i njegovoj zemlji i ocijenio ga „očajničkim“ potezom beznadne grupe koja čini najpodlija zla.

„ISIS je organizacija koja gubi sve više teritorije i tla pod nogama. Objavljeni snimak samo pokazuje koliko su beznadežni. To opet pokazuje sa koliko opasnom organizacijom smo suočeni. Oni nas mrze, ne zbog onoga što radimo već zbog toga što smo uspješna, multietnička, multireligijska, demokratična i tolerantna nacija. Uvjeren sam da Velika Britanija neće pokleknuti pred teroristima. Možda borba potraje, ali ćemo na kraju pobijediti“, izjavio je Cameron danas u Londonu.

Uporedo s tim, britanska vlada je objavila i pisanu reakciju u kojoj objavljeni video i prijetnje ISIS-a ocjenjuje dokazom da su teroristi pod pritiskom.

„Snimak je propagandno sredstvo koje pokazuje barbarstvo te organizacije. To je teroristička grupa koja vidimo da je pod velikim pritiskom“, navodi se u saopćenju.

Britanska obavještajna služba pokrenula je istragu o novom videosnimku na kojem je navodno prikazano kako se među teroristima ISIS-a koji vrše egzekuciju grupe osoba nalazi jedan koji je britanskog porijekla.

Snimak, koji je objavljen na internetu prikazuje maskiranog čovjeka sa puškom u ruci kako ismijava britanskog premijera Davida Camerona zbog kampanje bombardovanja ISIS-a u Siriji.

https://www.youtube.com/watch?v=t81Qu1eCGd0

“Kako je smiješno da lider malog otoka prijeti nama sa nekolicinom aviona”, kaže neidentificirani čovjek sa britanskim akcentom, te maskirani muškarac dok maše puškom na pomenutom snimku dodaje:

“Ali izgleda da si ti, baš kao i tvoji prethodnici (Tony) Blair i (Gordon) Brown samo arogantan i glup. Ustvari Davide, ti si više nego imbecil”.

Potom taj ekstremist i još četvorica maskiranih muškaraca pokazuju petoricu upucanih ljudi, za koje se vjeruje da su Sirijci, a koji su navodno optuženi da su bili britanski špijuni.

Ni lokacija za koju se vidi samo da je pustinja niti datum kad je video snimljen ne mogu se identificirati na snimku.

Britanska štampa piše da je obavještajna služba pokrenula istragu kako bi identificirala maskiranog militanta.

Navodi se kako njegovo ponašanje podsjeća na ponašanje Mohammeda Emwazija, 27-godišnjeg teroristu ISIS-a iz Londona poznatog kao Jihadi John. No, on je ubijen u napadu britanskim dronom u novembru.

Britanski Foreign i Commonwealth saopćili su da su u posjedu videosnimka i da da ispituju njegov sadržaj.