Carl Bildt: Putin je kao Milošević

milosevic putin

Ono što se sada dešava na istoku Ukrajine može da se uporedi sa istočnom Slavonijom 1995. godine, kada je predsjednik Srbije Slobodan Milošević tvrdio da to pitanje može da se rieši samo direktnim pregovorima srpskih separatista i vlade u Zagrebu, istakao je u autorskom tekstu za “Danas” bivši premijer Švedske Carl Bildt.

Realnost je, navodi Bildt, bila da srpski separatisti potpuno zavise od političke, vojne i ekonomske podrške Miloševićeve Srbije, a on je na kraju pristao na raspoređivanje pripadnika misije i snaga UN, čiji je zadatak bio da obezbijede demilitarizaciju regiona i njegov povratak hrvatskom suverenitetu, nakon provođenja zaštitnih mjera za Srbe koji su tamo živjeli.

Prelazna administracija UN za Istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srem (UNTAES) danas je takoreći zaboravljena, i to ne zato što je propala, već zato što je bila uspješna, a to bi mogao da bude model za područja Donbasa, koje je pod kontrolom separatista, ako je tamošnja politička volja da se učini da takav aranžman funkcioniše, smatra Bildt.

Foreign Affairs meeting in Brussels

On, ipak, ističe da sumnja da Kremlj sada ozbiljno namjerava da prizna suverenitet Ukrajine u Donbasu i normalizuje odnose sa Zapadom.

Treba imati na umu, dodaje Bildt, da je Rusija inicirala svaki korak ka eskalaciji u tom konfliktu, uključujući uspostavljanje separatističkih enklava i zapravo se ispostavlja da Kremlj čeka da vlada Petra Porošenka padne,  a da se Zapad podijeli po tom pitanju i prestane da se interesuje za njegovo rješavanje.

Možda će u toj fazi Putin biti spreman da preduzme inicijativu protiv Ukrajine da bi obezbjedio ishod koji dugo priželjkuje, kaže Bildt.

Ako, međutim, ukrajinska vlada i Zapad ostanu ujedinjeni, Kremlj bi možda mogao da shvati da njegove enklave u Donbasu predstavljaju prijetnju uglavnom po samu Rusiju, a naposlijetku sumorna realnost je da su separatističke enklave u ekonomskom slobodnom padu, pri čemu njihova društva postaju sve kriminalizovanija, ocijenio je Bildt.

On smatra da postoji opasnost da Donbas postane neotuđivi problem za koji niko ne želi da preuzme odgovornost, a kada to postane očigledno, ruski lideri bi mogli da počnu da razmatraju rješenje tipa UNTAES za taj region.

U odsustvu bilo kakvog drugog aranžmana, Kremlj će morati da učini baš to

Doktrina bivšeg državnog sekretara SAD Colina Powella – ako ga slomiš, posjeduješ ga – odnosi se na Putinovu intervenciju u Ukrajini, isto koliko i na noćnu moru Georgea Busha u Iraku.

Ta ideja danas sigurno nema nikakve šanse za uspjeh, ali isto je bilo i sa UNTAES na početku razgovora o istočnoj Slavoniji.

Miloševićev režim je tada zvučao baš kao Kremlj sada.

Sutra je, međutim, novi dan i sigurno nije previše rano da se počne sa istraživanjem opcija koje ne pružaju garancije samo za upravljanje konfliktom, već i za njegovo rješavanje, naveo je Bildt.