Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Carter: Turska je pouzdan saveznik SAD-a iako se ne slažemo u svemu

Ashton Carter

Američki sekretar za odbranu Ashton Carter je danas u Briselu izjavio da je Turska pouzdan saveznik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), javlja Anadolu Agency (AA).

“Možda se s njima ne slažemo u svim pitanjima, ali smo veoma saglasni, i uvijek smo i bili, u protivljenju svakom obliku terorizma”, rekao je Carter.

Njegove riječi dolaze nakon spora između saveznika NATO-a Ankare i Washingtona koji je uslijedio nakon što Sjedinjene Američke Države (SAD) PYD ne priznaju kao terorističku organizaciju. SAD su također u borbi protiv ISIS-a pružile podršku Jedinicama narodne odbrane (YPG), vojnom krilu PYD-a.

S druge strane, Turska, američki saveznik u NATO-u, PYD smatra terorističkim elementom kao i PKK. Turska Vlada je nedavno saopćila kako se protivi da PYD učestvuje u ženevskim pregovorima o Siriji.

Nakon sastanka predstavnika koalicije protiv ISIS-a, održanog u Briselu, Carter je novinarima kazao da su donijeli odluku da se protiv ISIS-a bore ne samo vojnim, nego i ekonomskim sredstvima. Naglasio je da su također donijeli odluku da u Musul prebace iračke snage.

Dodao je da će SAD i dalje nastaviti blisko sarađivati s Turskom na mnogim poljima.

“Ali, kako bi pobijedili ISIS, radimo i s nadležnim lokalnim snagama. Tako ćemo raditi i dalje. Isto tako, nastavit ćemo blisko sarađivati i s Turskom”, kazao je Carter.

Na kraju je istakao kako Rusija gađa ciljeve u Siriji koji nisu povezani s ISIS-om, iako su u Moskvi, kako je rekao, obećali da će se boriti protiv terorista.

“Umjesto borbe, oni podržavaju režim i podgrijavaju sukobe te su postali jedan od aktera u građanskom ratu u Siriji. Najtragičnija posljedica toga su veliki broj izbjeglica koji posljednjih dana napuštaju Siriju. Kao što sam i ranije kazao, to je strateška greška koju pravi Rusija. Mi smo odlučni da pobijedimo ISIS u vojnom smislu. Rusija nam u tom smislu ne pomaže, ali mi ćemo u tome ipak uspjeti”, rekao je Carter.

Smatra da Rusija sirijsku krizu vodi u pogrešnom smjeru, napominjući kako će SAD i dalje nastaviti s naporima da zaustave rat u Siriji.

“Mi ćemo to nastaviti raditi u pravom smjeru. A to je politička tranzicija u kojoj bi postojala Vlada za sirijski narod te budućnost bez Bashara al-Assada”, kazao je američki sekretar za odbranu.