Globus

POSJETA SARAJEVU

Cavusoglu: Bez razlika, sastajemo sa svim članovima Predsjedništva BiH

18/06/2022
FOTO: Anadolija

Cavusoglu je rekao kako je sa kolegicom Turković imao konstruktivan sastanak na kojem su razgovarali o bilateralnim i regionalnim temama, kao i o aktuelnoj situaciji u BiH

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu sastao se sa mistricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković.

Cavusoglu i Turković su nakon sastanka potpisali potpisali Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o obavljanju dohodovne djelatnosti izdržavanih članova osoblja diplomatskih misija i konzularnih ureda te Memorandum o razumijevanju između Ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Republike Truske o razmjeni diplomata.

Nakon toga uslijedilo je obraćanje medijima.

Cavusoglu je rekao kako je sa kolegicom Turković imao konstruktivan sastanak na kojem su razgovarali o bilateralnim i regionalnim temama, kao i o aktuelnoj situaciji u BiH.

– Turska i BiH imaju doboko ukorijenjene historijske i kulturne veze i ove godine obilježavamo 30. godišnjicu uspostave diplomatskih bilateralnih odnosa. Nastavljamo razvijati saradnju u političkoj, ekonomskoj, vojnoj i drugim oblastima. Prošle godine smo se približili milijardi dolara trgovinske razmjene i vjerujem da ćemo to ove godine nadmašiti.

Trilateralni samit Turske, BiH i Srbije

– Turske kompanije i naše institucije su veoma prisutne i ulažu u BiH, kao što je i uvažena ministrica pomenula tu su TIKA, a dodao bih i Vakufsku direkciju Turska, Institut Yunus Emre, Uprava za tursku dijasporu i Turk Havayollari. Sa zadovoljstvom mogu reći da imamo i veoma bliske odnose Ministarstava vanjskih poslova i da su ti odnosi današnjim sporazumima dodatno unaprijeđeni – rekao je Cavusoglu.

On je kazao da su danas na sastanku razgovarali i o odrazima aktuelnih globalnih kriza na ovu regiju. Dodao je da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ima namjeru organiziranja trilateralnog samita Turske, BiH i Srbije i da je srbijanska strana već izrazila spremnost.

– Ova naša posjeta u pet balkanskih zemalja pokazatelj važnosti koju pridajemo regionalnoj stabilnosti. Bosna i Hercegovina je ključna u pogledu stabilnosti u regiji i zato ne možemo dozvoliti nove tenzije u BiH i svi se trebaju odgovorno ponašati – poručio je Cavusoglu.

Cavusoglu je također poručio da će Turska nastaviti snažnu podršku suverenitetu, teritorijalnoj cjelovitosti i stabilnosti Bosne i Hercegovine, kao i njenu orijentaciju prema Evropskoj uniji i NATO-u.

– Nastavljamo realizirati aktivnosti u pravcu jačanja stabilnosti i razvoja Bosne i Hercegovine i smatramo da to doprinosi i regionalnom prosperitetu – zaključio je Cavusoglu.

Sastajemo se sa svima

Na upit novinara da prokomentira medijske navode da je na njegovom sastanku s Dodikom u Istanbulu 14. juna razgovarano o ideji sastanka lidera Turske, BiH, Srbije i Hrvatske, Cavusoglu je kazao da je Turska bila predvodnik inicijative uspostave trilateralnih mehanizama zarad uspostave i očuvanja stabilnosti u BiH i na zapadnom Balkanu.

– Za dobrobit stabilnosti i razvoja Bosne i Hercegovine kao Turska smo spremni na podršku i učešće u svim bilateralnim i multilateralnim političkim, ekonomskim i drugim inicijativama koje su prihvatljive svim stranama i stalno podstičemo strane u tom pravcu – rekao je Cavusoglu.

Šef turske diplomatije dalje je na upit novinara kazao da je stav Turske veoma jasan u odnosu na situaciju u BiH te je dodao da je Dodik jedan od tri člana Predsjedništva ove zemlje, sviđalo se to nekom ili ne.

– Mi se bez pravljenja razlika sastajemo sa svim članovima Predsjedništva BiH. Na isti način razgovaramo sa svima. Kada su u pitanju neke odluke i koraci koje su vlasti entiteta Republike Srpske napravile u posljednje vrijeme i kada je u pitanju očuvanje političkog i teritorijalnog integriteta BiH tu je naš stav uvijek jasan i uvijek na isti način iznesen svim stranama sa kojima razgovaramo.

U tom kontekstu smo i na posljednjem sastanku Dodiku iznijeli jasne i nedvosmislene poruke. I malo prije sam rekao, mi govorimo o sastancima u formatima koji su prihvatljivi svim stranama. U kontekstu stabilnosti i sigurnosti BiH Turkiye će bez ikakvih nametanja podržati sve formate koje svi u BiH i ili regiji prihvate – rekao je Cavusoglu.

On je zaključio da je i jučer u Zagrebu jasno rekao da sve aktivnosti i napori koji se ulažu na očuvanju jedinstva, zajedništva, stabilnosti i sigurnosti BiH će biti u potpunosti podržani od Turske.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.