Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cavusoglu: Krizu između Katara i zemalja Zaljeva riješiti prije kraja ramazana

mevlut-cavusoglu33
Kriza između Katara i zemalja Zaljeva mora biti okončana prije kraja ramazana, poručio je danas u Istanbulu, ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar vanjskih poslova Bahreina Sejh Halid bin Ahmed al Halife danas boravi u posjeti Turskoj, a u okviru posjete sastao se sa turskim kolegom Cavusogluom, a primio ga je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Cavusoglu je na konferenciji za novinare u Istanbulu istakao kako je tokom razgovora bilo riječi o problemu između Katara i zemalja Zaljeva.

On je prenio i žaljenje predsjednika Erdogana zbog ove situacije, te poručio kako turski predsjednik čini sve napore kroz razgovore sa liderima regije i svijeta kako bi taj problem bio riješen.

“I predsjednik Erdogan je istakao kako ovaj problem treba biti riješen prije bajramskih praznika. Turska će nastaviti raditi konstruktivno na rješavanju ovog problema. Jer, mi stabilnost i sigurnost regije Zaljeva, vidimo i kao našu vlastitu stabilnost i sigurnost”, rekao je Cavusoglu.

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat su zatvorili svoj zračni prostor za Katar te naredili da diplomate Katara napuste te zemlje u roku od 48 sati. Vlasti Jordana također, su se pridružile Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama i najavile degradaciju diplomatskih odnosa sa Katarom.