Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cavusoglu: Najveća prepreka u rješavanju sirijske krize je Rusija

Cavusoglu

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu za talijanski list “La Stampa”, kazao je kako Rusija mirovne pregovore u Ženevi koristi kao “zavjesu” da intenzivira zračne napade u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu je u intervjuu govorio i o situaciji u Turskoj, sirijskoj krizi kao i utjecaju Rusije na sirijsku krizu, ali i o migrantskoj krizi.

Na pitanje šta je najveća prepreka rješenju sirijske krize, Cavusoglu je kazao kako je to “zasigurno Rusija”.

Vezano za migracije preko Turske i u tu zemlju Cavusoglu kazao je kako se s ciljem sprečavanja ulaska osoba koje namjeravaju ratovati na listi osoba kojima je zabranjen ulazak u Tursku, nalazi oko 37.000 ljudi, te da je u proteklih pet godina više od tri hiljade ljudi deportovano jer su imali namjeru odlaska na ratišta. Na taj način je od početka 2015. godine privedena 1.991 osoba koja je bila članica ISIS-a, a 719 ih je uhapšeno.

Ministar vanjskih poslova Turske je istakao kako su pojačane kontrole na granicama Turske sa susjednim zemljama i da je 7.500 osoba prošlo kontrolu, da bi za 1.700 njih bio onemogućen prelazak turske granice.

Cavusoglu je ukazao na granice sa Sirijom i Irakom ističući da je potrebno posebnu pažnju obratiti na njih, s obzirom da je tursko-sirijska granica duga 911, a tursko-iračka granica duga 384 kilometra. Ipak, kako ističe Cavusoglu nemoguće ih je uvijek detaljno kontrolisati. On je govorio i o zidovima, odnosno dijelovima zidova koji su podignuti na tim područjima kako bi se spriječio ilegalan prelazak granice.

“Ko god misli da Turska ne pruža dovoljno u borbi protiv nelegalnih migracija, želim podsjetiti da je na obezbjeđenje sigurnosti na moru u 2015. godini potrošeno pet miliona eura i da su spašena 91.612 migranta”, kazao je Cavusoglu ističući da je to šest puta više nego u 2014. godini.

On je podsjetio i da je 190 osoba uhapšeno zbog krijumčarenja ljudi. Ipak, kako kaže, ukoliko međunarodna zajednica ne pronađe globalni plan da bi se u korijenu suočila sa ovim problemom, Turska se sa njim neće moći izboriti.

Na pitanje da li je Rusija problem ili riješenje sirijske krize, Cavusoglu je kazao kako Rusija otkako je saopćila “da se bori protiv ISIS-a”, osim napada na opozicijske snage i civile nije ništa drugo uradila.

“U više od 7.750 napada, 89 posto njih mete su bili opozicija i civili. Gađaju škole, tržnice, bolnice. Zbog toga je zaustavljen politički proces u Ženevi. Kada pogledate te napade, možete vidjeti da postoje da bi spriječili proces”, kazao je Cavusoglu i dodao kako je Rusija jasno uz režim i sukobe, a protiv sirijskog naroda.

Cavusoglu smatra kako Rusija, ukoliko želi rješenje, mora promijeniti orijentaciju i prestati s napadima.

Vezano za situaciji u Libiji, Cavusoglu je kazao kako je potrebno pronaći model koji će na efikasan način zaustaviti napredovanje terorista u Libiji.

Na pitanje da li je Turska spremna sarađivati sa Iranom u borbi protiv ISIS-a, Cavusoglu je kazao kako su spremni na saradnju sa svim zemljama koje mogu i koje se žele boriti protiv svakog oblika terorizma.