Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čavušoglu: Siguran sam da će prevladati zdrav razum

aa_picture_20151203_6969157_web

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu je nakon sastanka sa Sergejom Lavrovim, ministrom vanjskih poslova Rusije, odgovarajući na pitanja novinara, izjavio da se nada da će Rusija odustati od neosnovanih optužbi i da će ponovo preispitati svoje ishitreno donesene odluke.

“Trenutno ne postoji odluka koju smo donijeli ili predvidjeli prema Rusiji. Strpljivo čekamo popravljanje odnosa, ali trebamo znati da ovakvo stanje neće potrajati vječno”, rekao je Čavušoglu.

U vezi s dešavanjima nakon obaranja ruskog aviona, Čavušoglu je istakao kako nijedna strana ne želi povećanje tenzija.

“Siguran sam da će nakon što splasnu emocije prevladati zdrav razum i da ćemo naše odnose vratiti u stare dane”, rekao je Čavušoglu.

Istakao je kako je današnji susret sa Lavrovim protekao kontruktivno, dodajući kako je potrebno nastaviti sa sastancima da bi se odnosi dviju zemalja vrate na svoj kolosijek.

Inače, ministri vanjskih poslova Turske i Rusije Mevlut Čavušoglu i Sergej Lavrov sastali su se danas u Beogradu.

Kako je javio reporter Anadolije iz Beograda, na marginama 22. zasijedanja Ministarske konferencije OSCE-a, Lavrov i Čavušoglu danas su održali sastanak na kojem su razgovarali o odnosima Turske i Rusije.

Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, a glavna tema razgovora bila je kriza u odnosima između dvije zemlje do koje je došlo nakon nedavnog obaranja ruskog aviona zbog povrede turskog zračnog prostora.

Ovo je prvi susret visokih zvaničnika dviju zemalja nakon pomenutog događaja.