Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cavusoglu: Wilders je fašist

Mevlut Cavusoglu

Ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je, nakon posljednjih tenzija na relaciji Turska-Holandija, izjavio da retorika koalicije koju čine liberali i socijaldemokrate u Holandiji nije ništa drugačija od Geerta Wildersa, lidera ekstremne desničarske Partije slobode (PVV), javlja Anadolu Agency (AA).

“Nema nikakve razlike između retorike i politika koalicije na vlasti u Holandiji koju čine liberali i socijaldemokrate i izjava Geerta Wildersa, lidera ekstremne desničarske Partije slobode”, rekao je Cavusoglu u intervjuu za “CNN International”.

Naglasio je također kako je lider ekstremne desničarske Partije slobode “fašist”.

“Nije uopšte važno ko će pobijediti na izborima u Holandiji. Kako god, pristalice Wildersa će biti sretni”, kazao je Cavusoglu.

Istakao je da je izjava holandskih vlasti, kako je razlog otkazivanja skupa u Rotterdamu sigurnost, ništa drugo nego “glupost”.

“Na ranijim skupovima nisu navodili nikakve sigurnosne razloge. Zašto baš ovaj put? Jesam li ja terorist? Jesu li Turci koji žive u tim zemljama teroristi ili su se radikalizirali? Ovo pitanje sam postavio mnogim kolegama. Odgovorili su mi sa ‘ne’. Otkud onda sigurnosni problem? Nisu mi ponudili nikakve detalje. Ja sam ministar vanjskih poslova Turske. Jedne od evropskih zemalja… Nisam terorist”, rekao je Cavusoglu.

Dotakavši se narednih koraka koji će biti poduzeti, poručio je da će Turska pritom poštovati međunarodno pravo i demokratske principe.

“Mi nećemo, kao što su to uradile pomenute evropske zemlje, kršiti međunarodno pravo i demokratske principe, jer u Turskoj ne djeluje fašistička vlada”, istakao je Cavusoglu, dodajući kako Turska neće nanijeti štetu narodu Holandije.

“Kao što sam od samog početka govorio, nećemo uzeti na nišan holandski narod i nećemo njima naštetiti, jer ovo nije njihova greška. Narod Holandije je prijatelj Turske. Mnogi ljudi iz te zemlje kao turisti posjećuju našu zemlju, a to prijateljstvo traje već 400 godina”, rekao je Cavusoglu.

Na kraju je istakao kako su tvrdnje o tome kako će paketom ustavnih promjena predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan dobiti sve nadležnosti, čista “kampanja blaćenja”.

Istakao je kako slične nadležnosti imaju i predsjednici pojedinih evropskih zemalja, mada se to ne predstavlja kao veliki problem, što je nazvao “dvostrukim standardom”.

Holandske vlasti su spriječile u subotu ministra vanjskih poslova Turske Mevluta Cavusoglua i ministricu porodice i socijalne politike Kayu da posjete diplomatska predstavništva Turske u Holandiji i sastanu se s turskom zajednicom. U pratnji policije, ministrica Kaya je ispraćena u Njemačku, odakle se u nedjelju vratila u Tursku.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je osudilo sprečavanje posjeta njihovih diplomata i zatražilo da se ambasador Holandije, koji se trenutno nalazi na odmoru, neko vrijeme ne vraća na dužnost u Ankaru.

Holandska policija je u subotu upotrebom sile rastjerala okupljene građane koji su protestovali protiv zadržavanja vozila ministrice Kaye, ali su protesti na ulicama Rotterdama nastavljeni.