Globus

Armin Laschet

CDU: Njemačka treba stroži lockdown na dvije do tri sedmice

06/04/2021

Nije precizirao koje konkretne mjere treba poduzeti u periodu od tri sedmice

Njemačka bi trebala uvesti oštrije mjere lockdowna na dvije do tri sedmice kako bi premostila jaz dok se veći dio stanovništva ne vakciniše, rekao je u utorak Armin Laschet, predsjedavajući stranke Kršćanskih demokrata (CDU) Angele Merkel.

Laschet je rekao da je potreban “još jedan napor” kako bi se pokušala smanjiti incidencija virusa na ispod 100 slučajeva na 100.000, u kojima bi tada bilo moguće obavezno testiranje, digitalno traganje za kontaktima i modeliranje načina za ponovno otvaranje ekonomije.

– Tada možemo ući u novo razdoblje gdje ćemo se pažljivo otvoriti – rekao je Laschet, premijer njemačke najmnogoljudnije države Sjeverna Rajna-Vestfalija, za televiziju ZDF.

Nije precizirao koje konkretne mjere treba poduzeti u periodu od tri sedmice. U ponedjeljak je pozvao na manje privatnih kontakata i policijski sat noću, kao i povećanje broja ljudi za rad od kuće.

Uprkos višemjesečnim restrikcijama, Njemačka je zabilježila porast broja zaraženih jer zaostaje za brzinom vakcinacija u odnosu na Britaniju, Izrael i Sjedinjene Države.

U utorak je U Njemačkoj prijavljeno 6.885 novih potvrđenih slučajeva koronavirusa u roku od 24 sata, pokazali su podaci Instituta Robert Koch (RKI). Incidencija virusa na 100.000 pala je na 123 sa 128 u ponedjeljak.

RKI je, međutim, primijetio da bi broj prijavljenih slučajeva mogao biti manji jer se manje testova provodilo tokom uskršnjih praznika, prenosi Reuters.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.