Čeda Jovanović kandidovat će se za gradonačelnika Beograda

cedomir-jovanovic

Lider LDP-a Čedomir Jovanović kandidovaće se za gradonačelnika Beograda, piše “Danas”.

“Najangažovaniji ljudi LDP-a, od osnivača stranke do organizacije mladih, očekuju od Čedomira Jovanovića da se poslije trogodišnjeg distanciranja potpuno posveti politici i stranci iz kojih se u najvećoj mjeri povukao 2014. godine”, kažu iz LDP-a.

“Svi oko Jovanovića vjeruju da na gradskm izborima u Beogradu LDP treba da nastupi sa njim kao kandidatom za gradonačelnika. To mišljenje proisteklo je iz ubjeđenja članova i funkcionera LDP koji smatraju da se društvu u ovom trenutku ne nudi alternativa koja bi bila konkurentna sadašnjoj vlasti”, navode dalje iz te stranke.

Također, Jovanović hoće još jednom da porazgovara i sa predstavnicima DS oko potencijalne saradnje, pošto rezultati lokalnih izbora u Zaječaru i Kosjeriću, kada su na zakedničkoj listi LDP i DS dobili skoro 20 odsto glasova, pokazuju da je taj model izlaska na izbore način na koji se može ugroziti vladajuća većina.

Na pitanje zašto od 2014. godina Jovanović nije bio više prisutan u političkom životu, u stranci kažu da je to, prije svega, zbog njegovog insistiranja da se povuče u drugi plan kako bi time otvorio prostor svima koji su imali ambiciju da popune prostor koji je nekada aktivno zauzimao LDP.

U LDP smatraju da je rezultat takavog odnosa politički život koji se pretvorio “u lične obračune do istrebljenja”.

“Svjesni smo svega što Jovanović nosi sa sobom, od neprestanih kampanja koje se protiv njega vode, do kompleksnosti politike za koju se on bespkompromisno zalaže, odbijajući uprkos svim otporima populistička rješenja kojima su sklone sve druge stranke. Jovanović insistira na jasnim principima zato što smatra da bez njih LDP ne bi bio alternativa Vučiću. Sa tim se slažemo i upravo zbog toga ovog puta insistiramo na drugačijoj ulozi Jovanovića”, navode u LDP.

Podsjećaju i da je opozicija odbila plan zajedničkog nastupa koji je Jovanovića ponudio pred parlamentarne izbore 2016. i pred predsjedničke 2017. nastojeći da konsoliduje građansku scenu u Srbiji.

“Potreban kvalitet nisu donijeli ni pokreti Radulovića i Jankovića koji su poslije prvih izbora počeli da se ruše usljed nedostataka politike, umjesto da grade novu platformu na kojoj bi se okupile demokratske snage”, ističu u LDP-u.