Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lider LDS-a za Blic

Čeda Jovanović o koaliciji Dodika i Čovića, protjerivanju Šantića iz Mostara i Budaku

ceda jovqanovic

– Mislim da sam dovoljno maltretirao LDP i pomalo sebe tim mjestom na kojem sam stao, gdje svako može da me pljune, a ja da ćutim. Zato sam se vratio u Skupštinu.

Ovako lider LDP Čedomir Jovanović odgovarao na pitanje „Blica“ kako je odlučio da se poslije dvije godine vrati na svoje radno mjesto, u skupštinske klupe.

– Ta pauza bila je najkraći put da ljudi shvate ko su Saša Radulović i Saša Janković, da ne možeš Vučića da srušiš patkicom, šta su Đilas, Tadić, Savez za Srbiju… Vratio sam se zato što sve što se tamo dešava više nema nikakve veze s onim što ovom društvu treba. Zato što niko nije popunio taj prazan prostor.

Kosovski problem mora da se riješi…

– Ko kaže? Što nikad nije rješena Bosna? Što Palestina nije? Ko kaže da postoji dno? Samo je laž da možemo izabrati život u vakuumu. Zamrznuti konflikt. Pa pod nama je led davno pukao. Na santi smo, a santa u fritezi.

Ali bi bilo dobro?

– To je pitanje budućnosti naše djece. Rješenje je u Beogradu, a ne u kabinetima Tačija, Haradinaja, u Briselu, u nakinđurenom Kremlju.

Šta Beograd treba da uradi?

– Mi Srbi treba da budemo pošteni prema sebi.

Budite konkretni.

– Treba sebi da priznamo i preuzmemo odgovornost za svoj život. Da oslobodimo djecu. Da jedni drugima damo mir, slobodu, život bez frke. Kosovo je samo tragična posljedica naše nemoći, nepravde koju smo drugima nanijeli, koju su nama drugi nanijeli, sve ovo drugo su s*anja. S*anja najstrašnija.

Ne mislite da Vučić ode i potpiše nezavisnost? To je naivno. Borimo se. Neke zemlje povlače priznanja.

– Tačno. Surinam će nam pomoći u tom živom blatu, onoliko koliko je pomogao Albancima.

Kažete da treba da „preuzmemo odgovornost“. Šta je to konkretno?

– A šta ćemo ako bi nekom baš sad dobrodošao mali balkanski rat. Sirija je daleko, koga briga za Ukrajinu…

Da ga izbjegnemo?

– Zar ja to ne radim svo vrijeme?

Hoćemo li ga izbjeći priznanjem Kosova?

– Apsolutno da. Ali to nije dovoljno. Priznanjem čega? Etničkog čišćenja? Klanje Srba pošto smo mi prije toga klali Albance? Znate zašto ne može granica na Ibru? Zato što bez Srba sa sjevera KiM oni na jugu ne postoje, a ne zato što je Vučić izdajnik, pa traži parče Leška i Leposavića. Sa Srbima sa sjevera na KiM imamo deset poslanika. Nezaobilazni su u pravljenju vlade. To nije moj model rješenja, ali je jedino što je ostalo. Srbija je prva trebalo da prizna Kosovo i to ne ono što na KiM danas postoji, već da kaže kakvo treba da bude i da se bori. Ne znam nijednu zemlju koja je imala snagu za nešto tako, ali bez toga ne možemo da riješimo odnos s Albancima.

Da li vas brinu posljednji potezi Prištine?

– Da. Kad sam razgovarao s Haradinajem i sa Tačijem, rekao sam da nije njihov problem to što Srbija ne priznaje Kosovo, već to što se kosovska situacija rješava kroz insistiranje na takvom slomu Srba da poslije toga niko u narodu neće biti normalan.

Kad ste razgovarali?

– Posljednji put kada su donijeli odluku o uvođenju taksi, razgovarao sam s Haradinajem. Tači ćuti.

Hoće li povući?

– Neće. Nema više gdje. A ni ja nemam razumjevanja.

Novinar Blica je primjetio da je Jovanović angažovaniji u BiH ili Makedoniji nego u Srbiji.

– Moja jedina želja je da Makedonija i BiH razumiju šta Srbija pokušava da uradi i podrže Srbiju ako se eventualno postigne neki dogovor oko Kosova. Mog naroda u Makedoniji gotovo da nema, u BiH se suočava i s kaznom koju nije zaslužio. Dodikova pojava u Sarajevu će i najdobronamjernije uvjeriti da smo beznadežan slučaj.

Kažu da je Dodik posljednji veliki srpski državnik?

– On je velik onoliko koliko je bio veliki američki tenk na kojem je došao u Banjaluci na vlast 1996. ili 1997. Njegova veličina se mjeri količinom gluposti koju je ostavio. Često putujem kroz pustu i nesrećnu Republiku Srpsku. Kakav je to div i junak. Ne da mira srpskim kostima po Jasenovcu, mene zajedno s Kusturicom proglašava izrodom da bi njih dvojica jadni s ustašama pravili koaliciju, silujući Srbe po Drvaru i Grahovu da svi glasaju za HDZ i Čovića koji je uspio da otjera Aleksu Šantića iz Mostara i bulevar nazove imenom Mileta Budaka. Kakva fantastična koalicija! Ofucane Srbende kojima smeta što im je koalicioni partner ostao pred vratima Predsjedništva, jer sam ja stao uz Komšića koji je uspio tu grotesknu trojku da prestigne, kazao je između ostalog Jovanović.