Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čedomir Jovanović gost emisije Nedjeljom u 2: Vučić će biti novi predsjednik Srbije

ceda jovanovic – nedjeljom u 2

Gost emisije “Nedjeljom u 2” bio je beogradski političar, predsjednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović. Voditelj Aleksandar Stanković ga je upitao:

“Jeste li mogli vjerovati da ćemo danas, u ovo vrijeme, pričati o pločama u Jasenovcu i rehabilitaciji Draže Mihailovića?”

Jovanović mu je odgovorio da ne opravdava ovu novu situaciju oko Jasenovca, govoreći kako mu je porodica završila u Jasenovcu. Rekao je kako je obišao mjesto i dodao da mu je bilo vrlo emotivno iskustvo.

Na to ga je Stanković podsjetio kako je i hrvatski premijer nedavno bio u posjeti memorijalnom centru u Izraelu, ali politika izgleda drukčije.

Jovanović je izjavio: “Mene Plenković ne plaši. Ne bih se htio miješati u vašu politiku, ali me ne plaši. Neki drugi me plaše, kad i ne prijete, plaše me svojom glupošću i neznanjem.”

Stanković ga potom je upitao: “Je li ovo ozbiljno pitanje, ovo o ratu?”

Jovanović mu je rekao: “Cijeli svijet priča o tome, ja to ne toleriram, ta ploča je grijeh prema Hrvatskoj, ne samo prema mojoj majci i mojoj porodici. Ta ekstremna desnica je problem u svijetu, to je patologija novog svijeta koja traži novu paradigmu.”

Stanković je upitao je li problem i u Srbiji, gdje je većina političkog spektra desnica.

“Naravno da jest. Nije to desnica koja se oslanja na konzervatizam, kao što to radi Merkel. Kad oni žele doći do izričaja, ljeviji su od bilo kojeg sindikata”, odgovorio je Jovanović.

“Svijet je toliko integriran, danas se radi 24 sata. Vi znate više šta radi američki predsjednik nego vaša predsjednica”, dodao je Jovanović.

Stanković ga je upitao šta radi Vučić po tom pitanju: “Kad ga se pita za njegovo ponašanje u istoriji, kaže; “bilo pa prošlo”. Možemo li graditi nove odnose na zanemarivanju ove istorije?”

Jovanović je odgovorio: “Ne možemo raditi na zanemarivanju. Ako budemo ćutali o Jasenovcu, Ovčari, o Srebrenici; svoju djecu ćemo osuditi na to. To zlo će se vratiti, takvo ponašanje je neodgovorno.”

Stanković ga je upitao i što je s Vučićem, kako mu se on čini kao premijer te kako se nosi s ovakvom situacijom u Srbiji.

Jovanović je rekao da je Vučić sam odgovoran za ovu situaciju jer, imajući na umu njegovu prošlost, Vučić svojim ponašanjem marginalizira sve šta mu je neophodno. Rekao je kako gradi čvrstu vezu Banje Luke i Srbije koju će kasnije namjeravati iskoristiti kao novu platformu za nove odnose s Rusijom.

Kad ga je upitao gdje će njegovo četvero djece kasnije živjeti, u Srbiji ili u svijetu, Jovanović mu je odgovorio kako je podijeljen oko tog pitanja. Rekao je kako ne može zamisliti da svoju djecu osudi na ovakav život, samo zato što je on odlučio ovako živjeti. Rekao je da će, ako ga budu pitali, reći im da idu odavde, ali da će učiniti sve što može da se nekad vrate u Srbiju.

Komentirajući jačanje nove ljubavi prema Rusiji i Putinu, Stanković ga je upitao kako stoji srpstvo i trumpstvo.

Jovanović je komentirao da su oni sad super, da su Srbi vješali plakate za Trumpa po Srbiji. Komentirao je općenitu situaciju u svijetu, rekavši kako se sve što je loše prepoznalo u Trumpu te da će njihovo otrežnjenje, kad prođe ova početna situacija, biti bolno. Dodao je kako ga zaprepašćuje činjenica da je jedna impresivna zemlja kao što je Amerika, sebe svela na dvije dosta jadne dinastije, na taj način osuđujući društo da bira između histerične Hillary Clinton, koja se kandidira jer mora, i Trumpa koji je takav kakav je. Nadodao je da je Amerika samu sebe potrošila, a da je Trump tragična posljedica svega što se dosad događalo. Rekao je kako je Trump, za njega, groteskna pojava.

Stanković ga je upitao ko će biti sljedeći predsjednik Srbije, a Jovanović mu je odmah odgovorio da će biti Vučić. Ako ne on, onda neko koga Vučić podrži.

Komentirao je i kako je, kad je došao po Miloševića da ga odvede u zatvor, dopustio mu pola sata da se oprosti s porodicom. Rekao je kako je Milošević vratio Srbiju u kameno doba i kako mu je bilo žao kad je čuo da je umro, zato što nije završio postupak protiv njega.

Komentirao je kako je, nakon što mu je dao pola sata da se oprosti, nakon 40 minuta otišao vidjeti gdje je, a on je svojoj kćerki Mariji prao kosu.

Pred kraj emisije, u malo neozbiljnijem tonu, Stanković ga je upitao za komentare na račun njegovog izgleda. Pitao ga je što bi rekao da mu kaže da je lijep i seksi mušakarac. Jovanović je odgovorio da bi prihvatio kompliment. Dodao je kako ga njegov izgled nikad nije ograničavao, ali ni davao mu prednost.

Rekao je, komentirajući “ice bucket challenge”, kako je spreman skinuti se gol, ako će to značiti da će Hrvati i Srbi naći zajednički izlaz.

Kompletan intervju pogledajte na linku OVDJE.