novi zeland

Čekali su zimu, a dočekali ogromne poplave i rekordno visoke temperature

poplave

Od deset najtoplijih zima ikad na Novom Zelandu, šest njih je zabilježeno od 2013. godine

Novi Zeland upravo je prošao kroz najtopliju i najvlažniju zimu dosad, rekli su naučnici u petak nakon rasprostranjenih poplava prošlog mjeseca na Južnom ostrvu, prenosi AFP.

Treću godinu zaredom, Novi Zeland je zabilježio najtopliju zimu od početka mjerenja temperature 1909. godine.

Istraživači sa Nacionalnog instituta za istraživanje vode i atmosfere rekli su da je prosječna temperatura u cijeloj zemlji bila 9,8 stepeni Celzijusa što je bilo 1,4 stepena Celzijusa toplije od prosjeka.

Naučnica iz instituta Nava Fedaeff rekla je da klimatske promjene “snažno doprinose promjenama u temperaturnim trendovima na Novom Zelandu”.

Prvi put su temperature bile više od 1,2 stepena Celzijusa više od prosjeka u sva tri zimska mjeseca.

Od deset najtoplijih zima ikad na Novom Zelandu, šest njih je zabilježeno od 2013. godine.

Ova zima je bila i najkišnija od kada su 1971. godine započeli evidenciju padavina.

Olujno nevrijeme pogodilo je Novi Zeland prošlog mjeseca, posebno na Južnom ostrvu gdje su velike poplave dovele do toga da su stotine domova privremeno evakuirani.

Pojava iz tropskih krajeva poznata kao atmosferska rijeka vlage uzrokovala je pljuskove, zbog kojih je proglašeno vanredno stanje u Nelsonu, Tasmanu, Zapadnoj obali i Marlboroughu.

Fedaeff je dodala da je najvlažnija zima ikad zabilježena na Novom Zelandu kulminacija nakon ekstremnih padavina “koje su u nekom trenutku pogodile gotovo svaki dio zemlje”.