Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čelnici dviju Koreja pretvaraju vojne napetosti u “mirovnu zonu”

koreje

Čelnici dviju Koreja dogovorili su se u srijedu o okončanju vojnih napetosti te angažmanu na postizanju potpune denuklearizacije korejskog poluotoka.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Pyongyangu Kim Jong Un, vrhovni čelnik Demokratske narodne republike Koreje (DPRK) je rekao da će Panmunjom deklaracija poslužiti kao temelj za novo razdoblje mira na korejskom poluotoku, izrazivši želju da poluotok bude bez nuklearnog oružja.

Deklaracija je potpisana tokom prvog sastanka Kima i Moona u aprilu u selu Panmunjom na granici dviju Koreja.

Kim je obećao ubrzati međukorejske mirovne razgovore te najavio da će uskoro posjetiti Seul, glavni grad Južne Koreje, prenosi Xinhua.

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in je rekao da su se dogovorili o načinima demontaže nuklearke na Korejskom poluotoku te da vojne napetosti i međukorejsku granicu pretvore u “mirovnu zonu”.

Južnokorejski čelnik je rekao da su postigli konsenzus kako bi uklonili sve prijetnje ratom na cijelom Korejskom poluotoku.

Prije sastanka s novinarima, dvojica čelnika potpisali su sporazum sa jučerašnjeg samita.

Šefovi obje strane također su potpisali zasebni sporazum o vojnim poslovima.

Moon i Kim imali su dvodnevne razgovore u u Pyongyangu.

Tokom sastanka u utorak, dvije su strane imale “dubinsku razmjenu mišljenja o različitim pitanjima koja su se pojavila u daljnjem ubrzanju razvoja odnosa sjever-jug u provođenju Panmunjom deklaracije na sveobuhvatan način”, objavila je u srijedu sjevernokorejska središnja novinska agencija (KCNA).

Prema zajedničkoj izjavi koju su potpisali Moon i Kim u Pyongyangu, Sjeverna Koreja (DPRK) je izrazila spremnost da nastavi dodatne korake, kao što jedemontaža njezinog glavnog nuklearnog postrojenja Yongbyon, ako Sjedinjene Države poduzmu odgovarajuće mjere sukladno dogovoru sa samita 12. juna u Singapuru.