Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brisel

Čelnici EU kritikovali Poljsku zbog njenog osporavanja pravnih temelja EU

poljska EU protesti

Prije nekoliko dana dovedena je u pitanje pravna osnova naše Unije – rekao je predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli

Evropski čelnici danas su oštro kritikovali Varšavu na samitu zemalja članica EU zbog osporavanja pravnih temelja EU, ali je poljski premijer rekao da neće pokleknuti pred “ucjenama”.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da je spreman riješiti sporove s Bruxellesom, iako su mnogi zabrinuti da tvrdoglavi ideološki rascjep između istočne i zapadne Evrope predstavlja egzistencijalnu prijetnju samoj EU.

– Prije nekoliko dana dovedena je u pitanje pravna osnova naše Unije – rekao je predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli u pismu dok su se čelnici okupili u Bruxellesu na redovnom samitu.

On je izjavio da ovo, naravno, nije prvi put, niti će biti posljednji, ali je upozorio da nikada prije Unija nije bila tako radikalno dovedena u pitanje, javlja Reuters.

Dugotrajne napetosti između poljskih vladajućih nacionalista i liberalne većine bloka porasle su otkako je poljski Ustavni sud ovog mjeseca donio odluku da su elementi zakona EU-a nespojivi s poveljom te zemlje, osporavajući središnje načelo integracije u EU.

Spor ne samo da rizikuje ubrzanje nove temeljne krize za blok, koji se još uvijek bori s posljedicama Brexita. To bi Poljskoj moglo oduzeti pristupe EU fondovima koji su joj pomogli u ekonomskom razvoju.