Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čelnici Islamske države i njihove porodice bježe iz Mosula

isil

Irački ministar odbrane Khalid al-Obeidi izjavio je da čelnici grupe Islamska država i njihove porodice prodaju svoju imovinu i bježe iz Mosula dok se iračke snage približavaju tom gradu.

Iračke snage izvode operacije kako bi pripremile teren za napad na Mosul, drugi po veličini grad u zemlji koji drži pod svojom vlašću Islamska država od juna 2014., ali je konačni napor na potpunom preuzimanju grada najvjerovatnije mjesecima daleko.

– Brojne porodice i čelnici Islamske države u Mosulu, oni i njihove porodice prodaju svoju imovinu i povlače se prema Siriji – izjavio je Obeidi za državnu televiziju Iraqiya.

Neki također pokušavaju da se infiltriraju prema iračkoj autonomnoj kurdskoj regiji, smještenoj sjeverno i istočno od Mosula, izjavio je Obeidi tokom intervjua koji je emitovan u subotu navečer, prenosi AFP.

Mosul je posljednji grad pod vlašću Islamske države u Iraku, ali njegovo preuzimanje poredstavlja veliki izazov, a takva operacija bi mogla izazvati humanitarnu krizu ukoliko se ne sačine planovi za ljude koji će bježati pred borbama.

Crveni križ ranije je saopćio kako bi i do milion Iračana moglo biti raseljeno u narednim mjesecima zbog borbi protiv Islamske države, uključujući i operaciju preuzimanja Mosula.

Islamska država osvojila je velike površine sjeverno i zapadno od Bagdada u 2014., ali je otada izgubila značajan dio teritorije od iračkih snaga podržanih zračnim udarima koalicije pod američkim vodstvom, obukom i drugom vrstom pomoći.