Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tedros Adhanom Ghebreyesus

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije u samoizolaciji

WHO_Tedros_ Adhanom _Ghebreyesus (1)

U tweetu se ne navodi ko je među njegovim kontaktima bio zaražen

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus objavio je da je u samoizolaciji nakon što je imao kontakt s osobom koja je testirana pozitivno na COVID-19.

Tedros je napisao na Twitteru u nedjelju navečer da se „osjeća dobro i nema simptoma“, ali da će biti „u samoiziolaciji u skladu protokolima WHO, i radit će od kuće“.

U ponedjeljak je agencija UN-a za javno zdravstvo pokušala da otkloni dezinformacije o Tedrosovoj samoizolaciji, navodeći na Twitteru da on lično, „nasuprot nekim netačnim izvještajima“, nije pozitivno testiran.

Generalni direktor WHO bio je na prvoj liniji globalne borbe protiv pandemije koronavirusa, koja je zarazila najmanje 36,5 miliona ljudi i dovela je do više od 1,2 miliona smrtnih slučajeva, sudeći po brojkama koje je potvrdio univerzitet Johns Hopkins.

U tweetu se ne navodi ko je među njegovim kontaktima bio zaražen. UN-ova zdravstvena agencija smještena je u Ženevi, gdje se broj zaraženih povećava i strožije restrikcije su uvedene u nedjelju u cilju suzbijanja širenja virusa. Više od 1.000 novih slučajeva zaraze potvrdi se odnedavno svakog dana u regiji od oko 500.000 ljudi.

Na konferencijama za novinare koje se održavaju dva puta sedmično, Tedros i ostali čelnici WHO generalno su se opredijelili da ne nose zaštitne maske, insistirajući da su poduzeli druge mjere predostrožnosti kao što su fizičko distanciranje i osiguranje dobre cirkulacije zraka u golemoj konferencijskoj sobi u kojoj se održavaju konferencije za novinare.

Zvaničnici u evropskom sjedištu WHO u Copenhagenu, ipak, redovno nose maske tokom svojih sedmičnih konferencija za novinare, u naporu da pošalju signal gledaocima da poduzimaju mjere predostrožnosti, prenosi AP.