Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

otvaraju se trgovine

Češka odobrila prvo opuštanje restrikcija ove godine

55248513_401

Opuštanje će se poklopiti s povratkom učenika od 1. do 5. razreda u školu, što će vlada vjerovatno odobriti kasnije u utorak, i ukidanjem policijskog sata i ograničenjima kretanja u zemlji kada vanredno stanje istekne 11. aprila

Češka vlada odobrila je svoje prvo opuštanje restrikcija od koronavirusa ove godine, uključujući ponovno otvaranje trgovina s dječjom odjećom i priborom, rekao je u utorak ministar industrije Karel Havlicek.

Ograničene aktivnosti na otvorenom u zoološkim i botaničkim vrtovima takođe će biti dozvoljene, rekao je on novinskoj agenciji CTK.

Opuštanje će se poklopiti s povratkom učenika od 1. do 5. razreda u školu, što će vlada vjerovatno odobriti kasnije u utorak, i ukidanjem policijskog sata i ograničenjima kretanja u zemlji kada vanredno stanje istekne 11. aprila.

Češka je jedna od najteže pogođenih zemalja Covidom 19, javlja Reuters.

Trgovine, restorani, usluge i većina školskih učionica zatvoreni su gotovo neprekidno od oktobra. U martu je vlada zatvorila sve škole i koristila ovlaštenja za vanredno stanje kako bi ograničila ljude na svoje četvrti.

Manjinska vlada premijera Andreja Babiša našla se na udaru kritika opozicionih stranaka zbog načina suzbijanja pandemije.