Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jozef Sikela

Češki ministar: Prijedlog zabrane ruske nafte ne uključuje bitnu stvar, to je problem

nafta rusija

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila je danas u Europskom parlamentu, predstavljajući novi paket sankcija Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu, da će EU u idućih šest mjeseci postupno isključiti s tržišta rusku naftu, a do kraja godine i derivate

Zabrana uvoza ruske nafte koju je predložila Evropska unija ne uključuje mehanizme podjele tereta i zajedničke nabave iz drugih izvora, izjavio je češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela.

Prijedlog nam ne pokazuje kako će se manjak, koji će embargo stvoriti, pravedno rasporediti među članicama, niti skicira mehanizam zajedničke nabave i zajedničke distribucije, objasnio je Sikela.

“Još ga proučavamo, ali meni je to problematično”, rekao je Sikela.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila je danas u Europskom parlamentu, predstavljajući novi paket sankcija Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu, da će EU u idućih šest mjeseci postupno isključiti s tržišta rusku naftu, a do kraja godine i derivate.

Novim sankcijama “lišit ćemo rusko gospodarstvo mogućnosti diversifikacije i modernizacije”, naglasila je Von der Leyen.

“Moramo biti jasni: neće biti lako. Neke članice u velikoj mjeri ovise o ruskoj nafti, ali jednostavno moramo na tome raditi”, rekla je Von der Leyen.

“Pobrinut ćemo se da rusku naftu isključimo postupno i kontrolirano kako bismo s našim partnerima dobili na vremenu i osigurali alternativne izvore i sveli na minimum utjecaj na globalna tržišta”, dodala je šefica EK.