Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Četiri osobe poginule u sudaru voza i vojnog kamiona

26/10/2017

Četiri osobe su poginule i nekoliko je povrijeđeno kada je voz udario u vojni kamion tokom vojne vježbe u južnoj Finskoj u četvrtak, saopćili su policija i oružane snage.

Nesreća se desila na nečuvanom željezničkom prelazu u blizini mjesta Raasepori, 90 kilometara zapadno od prijestonice Helsinkijja, kada su dva vojna vozila prelazila prugu na putu ka mjestu obuke.

Tri vojnika i jedan putnik u vozu poginuli su nakon što se voz sudario s jednim vozilom, saopćili su zvaničnici. Uslovi na cesti bili su loši u jutarnjim satima zbog kiše i snijega.

Inspektor Ilkka Kantola izjavio je za novine Helsingin Sanomat da je voz udario u kamion dok se kretao brzinom od stotinjak kilometara na sat.

Kako je kazao Kantola, mašinovođa je ugledao kamion za koji je pomislio da će stati jer se kretao veoma sporo.

– On je povukao kočnicu ali nije mogao usporiti uoči sudara – navode novine Kantoline riječi.

Vojnik koji je vozio kamion suočit će se s optužbama za ugrožavanje sigurnosti u saobraćaju i ubistvo iz nehata, dodao je on.

Četiri osobe prebačene su u Helsinki s teškim povredama a sedam ostalih je liječeno u lokalnoj bolnici od manjih ozlijeda. Za sve pacijente se navodi da su u stabilnom stanju.

Finski premijer Juha Sipila i predsjednik Sauli Niinisto uputili su saučešće porodicama žrtava.

– Mladi regruti služili su svojoj zemlji. To što je njihovo putovanje završeno brojnim pogibijama i teškim povredama istinska je tragedija – navodi predsjednik Niinisto u izjavi za javnost.

Služenje vojnog roka obavezno je za muškarce u Finskoj, prenosi Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.