Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Francuska

Četiri policajca povrijeđena u sukobima sa demonstrantima uoči samita G7

protesti francuska

Policija je demonstrante rastjerala suzavcem, a kako mediji navode, osim policajaca povrijeđeno je i 17 ljudi

U sukobima demonstranata i snaga sigurnosti u petak u Francuskoj uoči samita G7, koji će se održati ovog vikenda, povrijeđena su četiri policajca, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema izvještajima francuskih medija demonstracije protiv G7 prerasle su u nasilje u selu Urrugne, udaljenom 25 kilometara od južnog priobalnog grada Biarritz, gdje će se održati samit lidera sedam najznačajnijih industrijskih zemalja svijeta.

Policija je demonstrante rastjerala suzavcem, a kako mediji navode, osim policajaca povrijeđeno je i 17 ljudi. Očekuje se da će se organizacije koje su protiv grupe G7 u subotu i nedjelju, također, okupljati na demonstracijama oko Biarritza.

Čelnici G7, čije su članice Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Japan, sastaće se na dvodnevnom samitu, a fokusiraće se na rješavanje nejednakosti ove godine.

Francuska, koja je predsjedavajuća G7 do kraja 2019. godine, obnovila je format samita G7 i pozvala zemlje partnere, uključujući Australiju, Čile, Indiju i Južnu Afriku da učestvuju na sastanku.