Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sjedinjene države

Četiri policajca ubijena dok su osuđeniku uručivali nalog za hapšenje

Foto: X

Policajci su ubijeni dok su osuđivanom zločincu namjeravali uručiti nalog za uhićenje. Došli su do kuće u kojoj se osumnjičeni nalazio te je počeo pucati po njima

Četiri su policajca ubijena, a još četiri ozlijeđena u pucnjavi u gradu Charlotteu u američkoj saveznoj državi Sjevernoj Karolini, u kojoj je ubijen i počinitelj, kazala je tamošnja policija.

Šef policijske uprave Charlotte-Mecklenburg Johnny Jennings kazao je na konferenciji za novinare da su tri ubijena policajca bili članovi američke radne grupe za bjegunce, koju čine policajci iz različitih agencija. Četvrti je policajac bio Joshua Eyer, koji je šest godina služio u upravi Charlotte-Mecklenburg, potvrdio je Jennings.

“Danas je tragičan dan za grad Charlotte i za policiju”, kazao je Jennings. “Izgubili smo heroje koji su samo htjeli zaštititi našu zajednicu.”

Napadač mrtav, jedan policajac još uvijek kritično

Policajci su ubijeni dok su osuđivanom zločincu namjeravali uručiti nalog za uhićenje. Došli su do kuće u kojoj se osumnjičeni nalazio te je počeo pucati po njima, rekao je Jennings. Uzvratili su paljbu te je osumnjičeni ubijen u dvorištu ispred kuće.

Policajci su potom počeli pucati unutar kuće. Nakon napetog okršaja tim SWAT pregledao je kuću te priveo dvoje koji su se nalazili u njoj. Vjeruje se da je barem jedan od njih pucao na policajce, kazao je Jennings.

Osim četvorice ubijenih, Jennings je poručio da su upucana i četiri policajca uprave Charlotte-Mecklenburg koji su bili na mjestu zločina. Jedan je u kritičnom stanju, dok su trojica stabilno.

Predsjednik SAD-a Biden obaviješten je o incidentu te je razgovarao s guvernerom Sjeverne Karoline Royem Cooperom, poručila je Bijela kuća, prenosi Reuters.

Mnoge ceste u okolici bile su zatvorene kako bi se olakšalo kretanje hitne pomoći. Policija je obavijestila građane kako je jedan osumnjičenik pronađen mrtav i da više nema opasnosti za građane. Druga osoba koja je pucala na policajce je uhapšena, prenosi Hina.