Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Petr Arenberger

Četvrti ministar zdravstva u Češkoj odstupio s dužnosti od početka pandemije

Petr Arenberger (1)

Arenberger, koji je ujedno i direktor praške Univerzitetske bolnice Vinohrady, položio je zakletvu pred predsjednikom Milosom Zemanom 7. aprila.

Ministar zdravstva Češke Republike Petr Arenberger podnio je ostavku na mjesto čelnika najviše zdravstvene institucije u zemlji, čime je postao četvrti funkcioner koji je odstupio sa te dužnosti od početka pandemije koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Premijer Češke Republike Andrej Babis, koji se trenutno nalazi u Briselu, izjavio je da ga je Arenberger zvao za vrijeme samita lidera Evropske unije, kako bi mu saopštio odluku.

Arenberger, koji je ujedno i direktor praške Univerzitetske bolnice Vinohrady, položio je zakletvu pred predsjednikom Milosom Zemanom 7. aprila.

Sada već bivši ministar odnedavno je na udaru medija zbog navodnih nepravilnosti u poreznim prijavama. Prijavio je da posjeduje više imovine i da ima veće prihode nakon što je postao ministar u Vladi.

Takođe se ispostavilo da je iznajmio jedno od svojih neprijavljenih imanja univerzitetskoj bolnici. Taj je ugovor potpisan prije nego što je imenovan za direktora bolnice.

Babis je rekao da planira ponovno imenovati Adama Vojtecha, koji je bio ministar zdravstva kada je pandemija pogodila zemlju u martu 2020. godine.

Arenberger je preuzeo dužnost novog ministra zdravstva nakon što je premijer Babis smijenio Jana Blatnyja, odnosno trećeg čelnika najviše zdravstvene institucije u zemlji koja je jedna od pandemijom najpogođenijih država Evrope.

Blatny je na dužnost stupio 29. oktobra prošle godine zamijenivši vodećeg epidemiologa Romana Prymula, koji je smijenjen nakon što je fotografisan u jednom od restorana koji je trebao biti zatvoren u sklopu restriktivnih mjera u zemlji.

Prymula je 21. septembra 2020. godine na tom položaju naslijedio Adama Vojtecha, kako bi omogućio drugačiji pristup pandemiji usred rastućeg broja zaraženih koronavirusom.

Dosad je u toj zemlji, koja ima 10,7 miliona stanovnika, zabilježeno 1,7 miliona slučajeva zaraze koronavirusom, dok je od posljedica infekcije preminulo više od 30.000 osoba.