Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

palača St. James

Charles III. zvanično postao britanski kralj

Charles – Victoria Jones – Press Association – PIXSELL

Nakon službenog preuzimanja trona novi kralj je kazao kako „nosi težak teret koji mu je povjeren i kojem će posvetiti ostatak života“

Kralj Charles III. danas je službeno proglašen novim britanskim monarhom na sastanku Vijeća za nasljeđivanje trona u palači St. James.

Zakonom iz 1701. uređeno je da novi monarh nasljeđuje prijestolje automatski, a proklamacijom vijeća tek se potvrđuje ime i identitet novog kralja i službeno objavljuje koje će ime nositi.

Na ovom događaju prisustvovali su i članovi Tajnog vijeća, odnosno grupa visokorangiranih političara koji formalno savjetuju kralja. Tokom prvog dijela Pristupnog vijeća, protokol je propisivao da se kraljica proglasi mrtvom te da se pročita dokument u kojem stoji ime novog kralja. Nakon govora, uslijedila je rečenica kojom se potvrdila nova Charlesova titula.

“Bog neka čuva kralja”, izgovorila je članica Tajnog vijeća, nakon čega su isto ponovili i svi gosti.

Dok se dokument čitao, trubači su svirali fanfare, a trenutak je obilježen i pucnjevima u Hyde Parku i sa Londonskog tornja.

Kralj Charles III u je službeno proglašen britanskim monarhom na ceremoniji u Palači svetog Jakova gdje su okupljeni bivši premijeri, biskupi i političari uzvikivali „Bože čuvaj kralja“.

“Preuzimajući ove odgovornosti, nastojat ću slijediti nadahnjujući primjer koji sam dobio u podupiranju ustavne vlade i težiti miru, skladu i prosperitetu naroda ovih otoka i kraljevstva i teritorija Commonwealtha širom svijeta”, objavio je tim povodom novi britanski kralj.

Među potpisnicima bili su i Charlesov sin William, prvi u redu za budućeg kralja nakon svog 73-godišnjeg oca, Charlesova  supruga Camilla te nova premijerka Liz Truss.

Nakon službenog preuzimanja trona novi kralj je kazao kako „nosi težak teret koji mu je povjeren i kojem će posvetiti ostatak života“.

Njegov govor čitat će se javno i u drugim prijestolnicama Ujedinjenog Kraljevstva – škotskom Edinburghu, sjevernoirskom Belfastu i velškom Cardiffu, kao i u drugim dijelovima zemlje.