Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poljska

Cijela zemlja od subote “crvena zona”

poljska

Premijer Mateusz Morawiecki apelovao je u petak na Poljake da se striktno pridržavaju ograničenja kako bi zaštitili živote

Vlada Poljske objavila je da će cijela zemlja od subote postati “crvena zona“ u kojoj se provode stroga ograničenja u cilju sprečavanja širenja novog koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Premijer Mateusz Morawiecki apelovao je u petak na Poljake da se striktno pridržavaju ograničenja kako bi zaštitili živote. Apel je uslijedio nakon što je u zemlji sa 38 miliona stanovnika potvrđen još jedan dnevni rekord novozaraženih koronavirusom, njih preko 13.600 i 153 smrtna slučaja od COVID-19.

Mjere, proširene sa lokalnih “crvenih zona“, uključuju nošenje maski na otvorenom i prelazak svih osnovnih škola na online nastavu. Morawiecki je kazao da je cilj ograničiti socijalne kontakte i broj putnika u javnom prevozu. Među ostalim mjerama je da se na javnim mjestima ne smije okupljati više od pet osoba, osim na profesionalnim aktivnostima.

Starijim od 70 godina se preporučuje da ostanu kod kuće, a uspostavljen je sistem podrške za isporuku osnovnih potrepština.

“Apsolutno moramo smanjiti načine prenošenja infekcije“, istakao je Morawiecki.

Vlada Poljske također apeluje na građane da ostanu kod kuće i da se suzdrže od poštivanja nacionalne tradicije posjećivanja grobova na Sve svete, 1. novembra.