Globus

Cijelo selo iz Hrvatske seli u BiH

30/06/2015

Sinj je na nogama! I ne samo Sinj već cijela Cetinska krajina u Hrvatskoj. Razlog je granični prijelaz za pogranični promet prema BiH koji se gradi na Širovića Torini, Sinjani tvrde, oko kilometar zračne linije unutar teritorija Hrvatske. Na “ničijoj zemlji”, između dva granična prijelaza, ostat će cijeli zaselak s dvadesetak kuća, staje, košnice, šuma… Sve je to privatno vlasništvo unutar Republike Hrvatske do kojega će vlasnici moći jedino nakon legitimiranja na graničnom prijelazu, piše Večernji list.

“Ni sendvič neću moći prenijeti preko granice, a da ne spominjem pršut ili jaje! A zašto? Kome je to u interesu?! Susjedi, odnosno BiH, svoj granični prijelaz napravili su na pravom mjestu i ostane li naš granični prijelaz ovdje gdje ga grade, vozit ćemo se cestom oko 2,5 kilometra do bosansko-hercegovačkog prijelaza. Tu je cestu prije nekoliko godina izgradila Hrvatska, novcem hrvatskih poreznih obveznika. Kada bi granica zaista bila tu gdje grade prijelaz, to bi značilo da smo mi u BiH izgradili cestu”, priča Dražen Efendić – Tade koji nas je sa Žarkom Delićem – Maćijem i Ivanom Runjom proveo preko policijskog punkta do graničnog prijelaza u izgradnji te dalje spornom cestom, oko koje je i njihova djedovina, do bosansko-hercegovačkog graničnog prijelaza.

“Austro-ugarska granica bila je još četiri kilometra dalje, na BiH teritoriju, a jasno je ucrtana na zemljopisnoj karti iz 1718. godine. AVNOJ-evska je nešto niže, to je granica koju su prihvatile i Hrvatska i BiH, mi samo tražimo da se poštuje. Ovako, ako želim napraviti štalu u svom zaseoku, od koga ću tražiti građevinsku dozvolu? Vjerovatno u Livnu, a parcela mi je upisana u katastarske knjige u Sinju, kamo i pripada. Pa gdje toga ima?”, govori Runje koji se bavi stočarstvom i pčelarstvom, a staja i košnice ostat će mu s druge strane graničnog prijelaza.

U probleme s granicom dobro je upućen i Darko Gavrić – Čerčo iz HGS-a.

“Štetu je počinila Državna geodetska uprava. Kada su mjerili, nisu se potrudili komunicirati s domaćim stanovništvom”.

Na protestu pred graničnim prijelazom u izgradnji nedavno se okupilo dvjestotinjak ljudi, a ne zaustave li se radovi, Sinjani se ozbiljno spremanju fizički spriječiti njihov nastavak.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.