Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"pokolj u palestini"

Čile se pridružuje Južnoj Africi u tužbi protiv Izraela za genocid

rafah gaza
Foto: Pixsell
Ilustracija

Borić je rekao da je “potrebna čvrsta reakcija međunarodne zajednice” kako bi se zaustavilo Izrael “u pokolju u Palestini”

Čileanski predsjednik Gabriel Borić priopćio je u subotu kako će se njegova zemlja pridružiti tužbi koju je Južna Afrika podnijela protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu (ICC) u okviru Konvencije UN-a o genocidu, izvijestila je novinska agencija EFE.

Borić je rekao da je “potrebna čvrsta reakcija međunarodne zajednice” kako bi se zaustavilo Izrael “u pokolju u Palestini”.

-Zato sam odlučio da će Čile postati stranka i podržati slučaj koji je Južna Afrika pokrenula protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, izjavio je.

Čile je još ranije poslao humanitarnu pomoć Palestini, opozvao svog ambasdaora u Izraelu i zajedno s Meksikom poslao dopis Međunarodnom kaznenom sudu oko situacije u Palestini.

-Nikada nećemo prestati biti ogorčeni izraelskim neselektivnim i krajnje nesrazmjernim postupcima protiv nevinih civila, posebno palestinskih žena i djece, rekao je predsjednik te južnoameričke zemlje.

-Više od 35.000 ljudi već je ubijeno, humanitarna situacija u zemlji je katastrofalna, a infrastruktura u Gazi je uništena, dodao je Borić koji ima hrvatsko porijeklo.