Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čistač dobio 108 godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja djece iz Sirije

nizip-multeci-kampindaki-cocuk-istismarcisina-108-yil-hapis-575203d3655c6

Sud u Turskoj osudio je muškarca na 108 godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja najmanje osmero sirijske djece u izbjegličkom logoru, navodi se u izvještajima turskih medija u subotu.

Muškarac, državljanin Turske, imenovan kao 29-godišnji Erdal E., radio je kao čistač u sanitarnim prostorijama u šatorskom logoru u Nizipu u pokrajini Gazientep u južnoj Turskoj u blizini sirijske granice.

On je proglašen krivim za seksualno zlostavljanje osmero sirijske djece u toaletima u logoru u zamjenu za 1,5 do 5 turskih lira (od 0,5 do 1,78 dolara), navodi novinska agencija Dogan.

Njegovi advokati zatražili su oslobađajuću presudu, navodeći da je njegovo ranije priznanje policiji učinjeno pod prisilom.

Sudije u sudu u Nizipu odbile su, međutim, takvu argumentaciju i kasnije su ga osudile na 108 godina zatvora. On je odmah nakon izricanja presude prebačen u ćeliju, javio je Dogan. Tužioci su tražili kaznu od 289 godina zatvora.

Humanitarne grupe upozorile su da su sirijska djeca koja žive kao izbjeglice krajnje izložena seksualnim zlostavljačima.

Logore, koji je dom za 10.800 izbjeglica, obišli su međunarodni dostojanstvenici i naslanja se na drugi logor za sirijske izbjeglice koji je obišla njemačka kancelarka Angela Merkel u aprilu.

Turska je domaćin za 2,7 miliona izbjeglica koji bježe pred sukobima u susjednoj Siriji. Samo ih četvrtina živi u izbjegličkim logorima dok ostali žive u turskim mjestima i gradovima.

Novine Birgun navode da je osuđeni čovjek osumnjičen da je zlostavljao 30 djece iako je izveden na suđenje samo zbog zlostavljanja osmero jer se ostale porodice plaše da će biti vraćene u Siriju ako podnesu tužbe.

Novine pišu da su žrtve bile u dobi između 8 i 12 godina i da su svi dječaci.

Turska agencija za pomoć u vanrednim situacijama AFAD, koja je nadležna za logor, saopćila je da je poduzela mjere kako se takvi incidenti nikada više ne bi ponavljali, prenosi AFP.