Globus

zvaničnik tvrdi

Članice EU obučavat će ukupno 30.000 ukrajinskih vojnika

01/02/2023

Najava o povećanju broja, koja će biti zvanično objavljena na samitu EU - Ukrajina u Kijevu u petak, dolazi u trenutku dok evropski saveznici pojačaju svoju vojnu podršku

Države članice Evropske unije (EU) obučavat će dodatnih 15.000 ukrajinskih vojnika pa se ukupan broj pripadnika Oružanih snaga Ukrajine koji će proći obuku povećao na 30.000, kazali su izvori iz EU-a.

Postojeća misija obuke koja je pokrenuta prošle godine ima za cilj pružiti individualnu, kolektivnu i specijalizovanu obuku Oružanim snagama Ukrajine, naveo je izvor.

“Ovo će biti postignuto vjerovatno prije kraja drugog tromjesečja ove godine i biće novi dodatni cilj od dodatnih 15.000 ukrajinskih vojnika koje će obučavati razne evropske države”, rekao je neimenovani zvaničnik EU-a.

Najava o povećanju broja, koja će biti zvanično objavljena na samitu EU – Ukrajina u Kijevu u petak, dolazi u trenutku dok evropski saveznici pojačaju svoju vojnu podršku.

Misijom se želi pomoći ukrajinskoj vojsci da obrani svoju teritoriju i zaštiti civilnu populaciju, a pokrenuta je kao odgovor na ukrajinski zahtjev nakon ruske invazije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.