Globus

kasni isporuka

Članice EU razmatraju mogućnost tužbe protiv kompanije AstraZeneca

26/01/2021

Manje doza EU će isporučiti i Pfizer zbog čega je iz Brisela upozoreno da će biti pooštrena pravila za distribuciju vakcina

Članice Evropske unije (EU) razmatraju podnošenje tužbe protiv AstraZenece zbog kršenja ugovora o isporuci vakcina protiv koronavirusa, ukoliko kompanija ne bude poštovala rokove.

Svaka članica EU ima odvojen ugovor o isporuci vakcina sa ovom kompanijom.

AstraZeneca, koja je razvila vakcinu u saradnji sa Univerzitetom Oxford, obavijestila je EU da ne može da ispuni postavljene ciljeve o isporukama vakcine protiv virusa korona do kraja marta.

Manje doza EU će isporučiti i Pfizer zbog čega je iz Brisela upozoreno da će biti pooštrena pravila za distribuciju vakcina.

Spahn: Sljedeće sedmice odluka koje dobne grupe će primiti AstraZeneca vakcinu

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn odbio je u ponedjeljak komentirati medijske izvještaje da je vakcina AstraZeneca protiv koronavirusa efikasna samo osam posto među osobama u dobi od 65 godina i starijima.

“Smatram spekulativnim naslove”, rekao je Spahn u utorak javnom emiteru ZDF, dodajući da će sljedeće sedmice biti donesena odluka “koje će dobne grupe dobiti AstraZeneca vakcinu ” nakon što se analiziraju naučni podaci.

Izvještaj poslovnog dnevnika Handelsblatt poziva se na izvore iz savezne vlade koji kažu da efikasnost vakcine AstraZeneca među ljudima starijim od 65 godina iznosi osam posto.

Slično u svom izvještaju navodi i tabloid Bild, prenosi dpa.

Glasnogovornik AstraZenece demantirao je u utorak te izvještaje rekavši da je tvrdnja “potpuno pogrešna”.

Očekuje se da će britanska vakcina AstraZeneca dobiti odobrenje EU-a u petak.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.