Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brisel

Članice EU započele debatu: Hoće li za slobodno putovanje biti neophodna treća doza vakcine?

njemacka granica
28.10.2015., Obrezje - Pet njemackih policajaca u sklopu Frontexa, europske agencije za granice doslo je na Hrvatsko Slovensku granicu na granicni prijelaz Obrezje gdje ce pomagati slovenskoj policiji u izbjeglickoj krizi. Nakon sastanka sa generalnim direktorom policije Marjanom Fankom i njemackom veleposlanicom u Sloveniji Annom Elisabeth Prinz obisli su granicni prijelaz. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Pojedinačne zemlje izdaju Covid propusnice, ali su priznate za putovanja širom EU

Vlade zemalja članica Evropske unije započele su u utorak debatu o tome koliko dugo su vakcine protiv COVID-19 efikasne i da li će biti potrebni dokazi o trećoj dozi radi slobodnog putovanja u zemljama Unije u vrijeme kada broj slučajeva zaraze raste.

Evropska komisija trebala bi ove sedmice predstaviti prijedlog za koordinaciju slobodnog kretanja sa Covid propusnicama, nakon što je Austrija u ponedjeljak postala prva zemlja u zapadnoj Evropi koja je ponovo uvela lockdown otkako su uvedene vakcine.

EU propusnice omogućile su ublažavanje restrikcija na prekogranična putovanja, podsjeća Reuters.

Pojedinačne zemlje izdaju Covid propusnice, ali su priznate za putovanja širom EU. Oni se sada sve više koriste u mnogim zemljama EU za pristup zatvorenim prostorima kao što su barovi ili pozorišta.

Grčka je predložila da bi ljudi trebali slobodno putovati samo ako su primili drugu ili treću dozu u prethodnih šest mjeseci i da informacije o dodatnim dozama budu dostupne u propusnicama.

Ministar vanjskih poslova Luksemburga Jean Asselborn rekao je da je od vitalnog značaja da se 27 država EU dogovori o zajedničkom standardu.