Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

skandal u SAD-u

Članovi Kongresa pozivaju FBI da pokrene krivičnu istragu protiv Trumpa

t_25e0852789d44d32b7ce166190b470da_name_file_960x540_1200_v3_1_

U pismu direktoru FBI-ja Christopheru Wrayu, kongresmen Ted Lieu, demokrat iz Kalifornije, i kongresmenka Kathleen Rice, demokratkinja iz New Yorka, tvrde da su „dokazi o Trumpovoj izbornoj povredi sada izašli na svijetlo dana“

Dvoje demokratskih članova američkog Zastupničkog doma u ponedjeljak je zatražilo od Saveznog istražnog biroa (FBI) da pokrene krivičnu istragu pritiska predsjednika Donalda Trumpa na zvaničnike da ponište rezultate predsjedničkih izbora.

U telefonskom razgovoru koji je procurio tokom vikenda i prvi ga je objavio Washington Post, otkriva se da je američki predsjednik apelovao na vodećeg izbornog zvaničnika savezne države Džordžije, republikanca Brada Raffenspergera, da poništi rezultate izbora održanih 3. novembra u toj državi, poručivši mu kako sve što treba da uradi je da „pronađe 11.780 glasova“.

U pismu direktoru FBI-ja Christopheru Wrayu, kongresmen Ted Lieu, demokrat iz Kalifornije, i kongresmenka Kathleen Rice, demokratkinja iz New Yorka, tvrde da su „dokazi o Trumpovoj izbornoj povredi sada izašli na svijetlo dana“.

– Kao članovi Kongresa i bivši tužioci, vjerujemo da je Donald Trump učestvovao u nagovaranju, ili u uroti da se počine brojna krivična djela tokom izbora. Tražimo od vas da pokrenete krivičnu istragu predsjednika – pišu Lieu i Rice.

Kongres bi trebao zasjedati u srijedu da potvrdi Bidenovu izbornu pobjedu prije njegove inauguracije 20. januara.

Više od 170 menadžera iz vodećih američkih firmi obratilo se Kongresu u otvorenom pismu u ponedjeljak, pozivajući njegove članove da prihvate rezultate izbora za elektorski koledž.

Čelnici finansijskih divova Goldman Sachs i Blackrock i farmaceutske kompanije Pfizer su među potpisnicima apela, prenosi dpa.