Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Clinton pozvala FBI da provede istragu o njenim emailovima

hillary-clinton

Hillary Clinton, kandidatkinja Demokratske stranke za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, pozvala je u petak Federalni istražni biro (FBI) da “bez odlaganja” provede istragu o njenim emailovima, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nalazimo se svega 11 dana od možda najvažnijih nacionalnih izbora našeg vremena. Glasanje je već u toku u našoj zemlji, tako da američki narod zaslužuje da odmah dobije detaljne činjenice“, kazala je Clinton na konferenciji za novinare u Des Moinesu, u Iowi.

James Comey, direktor FBI-a, u petak je obavijestio američke kongresmene da se ponovo otvara istraga protiv Clinton nakon što su pronađeni novi emailovi “koji bi mogli biti važni“.

Istraga o emailovima postala je najveći problem Demokratske stranke tokom predsjedničke kampanje, jer je otkriveno da je Clinton u periodu od 2009. do 2013. godine, dok je obavljala funkciju državnog sekretara, koristila privatni mail u službene svrhe, što je potencijalno moglo dovesti do otkrivanja važnih informacija.

“Sam direktor je rekao da ne zna da li su emailovi navedeni u njegovom pismu značajni ili ne. Kako god, uvjerena sam da se neće promijeniti zaključak iz jula ove godine, tako da je pred biroom imperativ da objasni pokretanje ovog pitanja, o čemu god da se radi. Bez odlaganja“, poručila je Clinton.

Republikanski kandidat Donald Trump pozdravio je razvoj događaja, rekavši na mitingu u New Hampshireu:

“Imamo veliko poštovanje zbog činjenice da su FBI i Ministarstvo pravde sada sakupili hrabrosti da isprave užasne greške koje su napravili.“

Njegove riječi upućivale su na Comeyevu odluku iz jula da ne bude podignuta optužnica protiv Clinton, jer je zaključeno da nije prekršila zakona, ali da je bila “krajnje neoprezna“.

State Department je objavio da će sarađivati sa FBI-em u novoj istrazi o emailovima.