Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Clinton: Trump je učinio historijsku grešku

clinton-trump

Odluka predsjednika SAD Donalda Trumpa da se povuče iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama je istorijska greška, izjavila je bivša američka državna sekretarka SAD Hillary Clinton.

Trump je juče saopštio odluku o povlačenju, ali je naglasio da je spreman za nove pregovore o sporazumu, pod uslovima koji bi bili “pošteni prema SAD”.

Američki predsjednik je u toku predizborne kampanje više puta izrazio namjeru da se SAD povuku iz Pariskog sporazuma. Učešće u međunarodnom sporazumu razmatrano je na samitu “Grupe 7” u Italiji 26. i 27. maja, na kojem SAD nisu uspjele da se saglase sa ostalim zemljama, prenosi “Sputnjik”.

Pariski sporazum, koji je sastavljen u u sklopu Okvirne konvencije UN o klimatskim promjenama, a za koji se zalagao bivši američki predsjednik Barack Obama, ratifikovalo je 147 zemalja od ukupno 197.

Sporazumom o klimatskim promjenama predviđeno je da se porast prosječne globalne temperature održava na ispod dva stepena Celzijusova u odnosu na predindustrijski nivo i da se to postigne smanjenjem emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.