Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CNN ima rješenje: Postoji način kako dovesti do prestanka ratova

sirija

CNN u nedavnom članku izvještava o aktuelnim nastojanjima da se žene više uključe u mirovne pregovore. U članku se navodi kako je jedna grupa ljudi dobila potporu američkih demokrata i republikanaca za pregovaranje kako bi se uspostavio mir u nizu američkih ratova – a to su žene.

Američki predsjednik Donald Trump nedavno je podupro Zakon o ženama, miru i sigurnosti. Podupiru ga i demokrati i republikanci, a zakon nastoji ojačati i promovisati ulogu žena u mirovnim pregovorima i poslijeratnoj stabilnosti.

Istraživanja pokazuju da žensko sudjelovanje u raspravi dovodi do trajnog završetka rata, a mirovni sporazumi u koje su one uključene traju najmanje 15 godina.

Dugotrajni sporazumi

Žene, koje predstavljaju polovicu stanovništva, često znaju pronaći pravo rješenje. Prije dvije godine, malo prije američkih izjava o ulozi Islamske države (ISIS) u Afganistanu, Wazhma Frogh, istaknuta aktivistica za ženska prava, upozoravala je na širenje ekstremizma u provinciji Nangarhar.

Ali, mirovni pregovori dugi niz godina isključuju žene. Podaci pokazuju da je između 1992. i 2011. godine bilo manje od 4 posto ženskih potpisnika mirovnih sporazuma i 9 posto ženskih pregovarača, a u nedavnim pregovorima o sirijskoj budućnosti uopće nije bilo žena.

Novi zakon nastoji promijeniti tu neravnotežu kako bi žene u svim aspektima – u prekomorskom sprečavanju sukoba, upravljanju, poslijeratnom razdoblju i drugima – pomogle da mir postane trajniji.

Za to bi američko Ministarstvo vanjskih poslova i Pentagon trebali educirati članove pregovaračkih i drugih timova o važnosti ženskog sudjelovanja u očuvanju sigurnosti. Admiral Kurt Tidd, čelnik Južnog zapovjedništva SAD-a, jedan je od najvećih pobornika ženskog sudjelovanja u sigurnosnom sektoru i kaže da uspjeh leži upravo u prihvaćanju i vrednovanju razlika kao prednosti.

Navedena mjera poziva i američku vladu da potakne partnerske vlade da usvoje slične nacionalne akcijske planove, tako da im se pridruži 69 zemalja koje su već pokrenule takve planove o povećanju ženskog učešća i poboljšanju njihove zaštite tijekom prijelaza nakon sukoba.

Dugotrajna potpora

To je odličan početak, ali američka bi vlada to trebala poduprijeti finansijski i trebala bi 15 posto sredstava za pomoć u vezi sa sukobima usmjeriti na promicanje ženskog sudjelovanja i zaštite te se pobrinuti da žene predstavljaju barem 30 posto američkih aktivnosti na području mirovnih i sigurnosnih pregovora.

To nije važno samo za Ameriku, nego i za narode u zemljama u kojima se bore Amerikanci, kao i za promicanje globalne stabilnosti, piše CNN.

Frogh kaže da američka potpora dovodi afganistanske žene u sigurnosni sektor i poboljšava im uvjete. Kako SAD nastoji okončati ratove u Afganistanu, Siriji i šire, sada ima još jedan spreman zakonodavni alat – a od toga da se glasovi žena čuju mogu profitirati svi, kako bi se ostvario mir koji traje generacijama, zaključuje se u članku.