Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CNN: Kako SAD špijuniraju Islamsku državu

01

U pokušaju da dođu do što više informacija o Islamskoj državi (ISIS) kao i njihovim operacijama u Siriji i Iraku, SAD se koriste različitim sredstvima, a odnedavno i letjelicom koja doseže ivicu svemira.

Avion U2 leti na visini od čak 21.000 metara i svakodnevno nadgleda aktivnosti militantne grupe. Prednost ove vrste izviđanja jeste što ISIS nema nikakvih mogućnosti da obori ovu letjelicu.

U2 najčešće leti i do 10 sati, a jedan od pilota u razgovoru za CNN rekao je da se radi o veoma zahtjevnom zadatku.

“Lako pronalazimo ljude koje tražimo i onda ih konstantno pratimo. Informacije se odmah šalju borbenim avionima. Oni mogu brzo djelovati i neutralizirati metu zahvaljujući našim obavještajnim podacima”, istakao je pilot Matt.

Ovi avioni nisu jedina sredstva kojima vojne snage SAD-a u saradnji sa obavještajnim jedinicama prate militante. Trenutno u Siriji i Iraku koriste i dronove koji mogu ostati u zraku i do 24 sata.

“Ovo je od ekstremne važnosti za SAD zato što svakodnevno prikupljamo veliku količinu informacija o ISIS-u, kao i njihovim kretanjima i pozicijama na terenu”, istakao je voditelj operacija nadgledanja, pukovnik Paul Birch.

I pored ovih prednosti za SAD i iračko-kurdsku koaliciju koju podržavaju i kojoj šalju ove informacije, ISIS i dalje ostaje snažan faktor u Siriji i Iraku.

Militanti još uvijek drže Mosul i pored borbe sa brojčano nadmoćnijim iračko-kurdskim vojnim snagama, piše CNN.