Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Comey: Trump je “moralno nespreman” da bude američki predsjednik

James Comey

Američki čelnik Donald Trump “moralno je nespreman” da bude predsjednik države, izjavio je bivši direktor FBI James Comey u intervjuu emitovanom u nedjelju.

– Onaj koji vidi “moralnu jednakost” između bijelih suprematista i ljudi koji im se suprotstavljaju, ko tretira žene kao “komad mesa” i koji “konstantno laže” i insistira da Amerikanci vjeruju u njegove laži “nije spreman da bude predsjednik Sjedinjenih Država na moralnim osnovama” – izjavio je Comey u intervjuu za ABC.

Čovjek koji je obavljao dužnost direktora FBI-ja dok ga Trump nije smijenio u maju, izjavio je da su istina, vladavina zakona i integritet “principi koji su ispred bilo kakve političke borbe” kao što je ona oko toga trebaju li SAD izgraditi zid na granici s Meksikom ili striktno regulirati prodaju oružja.

To je prvi Comeyev intervju uoči sutrašnjeg objavljivanja njegove knjige “Visoka lojalnost: istine, laži i čelništvo”, o svom kratkom mandatu u Trumpovoj administraciji.

Izvodi iz njegove knjige objavljeni u prošloj sedmici predstavljaju mračan portret američkog predsjednika kao čovjeka koji često pribjegava lažima i nemoralnog čelnika.

Trump je odgovorio žestokim kritikama Comeya kao “čovjeka koji će otići u istoriju kao najgori dosadašnji direktor FBI-ja”.

Comey je objavio detalje “dosijea” obavještajne agencije o Trumpovim vezama s Rusima. To je bila tema njegovog kratkog sastanka s Trumpom kratko nakon izbora u kojima je raspravljano o ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore, prenosi dpa.