Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Italija

Conte ostaje premijer, Pet zvijezda i Demokratska stranka u koaliciji

Giuseppe Conte

Conte, 55-godišnji profesor prava, nije imao nikakvog političkog iskustva prije nego što je predvodio koalicijsku vladu Pet zvijezda Luigi Di Maia i Salvinijeve Lige

Italijanski premijer Giuseppe Conte na putu je da zadrži svoj posao kada su pokret Pet zvijezda (M5S) i Demokratska stranka podržali njegovo ponovno imenovanje nakon koalicijskog sporazuma postignutog u srijedu.

Conte je pozvan na sastanak s predsjednikom Sergiom Mattarellom u 9.30 sati u četvrtak. To se uveliko očekivalo kao rezultat koalicijskog dogovora na osnovu koga bi on predvodio novu vladu.

Demokratska stranka lijevog centra i populistički pokret Pet zvijezda pregovarali su o formiranju nove vlade kako bi se izbjegli prijevremeni izbori na kojima je čelnik ekstremne desnice Matteo Salvini bio veliki favorit.

– Danas smo poručili predsjedniku Republike da postoji politički sporazum s Demokratskom strankom da Giuseppeu Conteu ponovo bude pružen premijerski mandat – izjavio je čelnik M5S Luigi Di Maio.

Conte, 55-godišnji profesor prava, nije imao nikakvog političkog iskustva prije nego što je predvodio koalicijsku vladu Pet zvijezda Luigi Di Maia i Salvinijeve Lige. On nema nikakvih javnih stranačkih afiniteta, ali se smatra bliskim M5S.

Kao mandatar za premijera, Conte će imati nekoliko dana da konsolidira pakt M5S i Demokratske stranke, da sastavi listu ministara i o njoj izvjesti Mattarellu i položi zakletvu. On je trenutno vršilac dužnosti premijera nakon što je podnio ostavku u ovom mjesecu.

Uprkos dogovoru oko premijera, M5S i Demokrati još nisu odobrili formiranje koalicije. Di Maio je izjavio da je prioritet sastavljanje nove izvršne vlasti koja je još temom rasprava.

– Samo nakon jasnog definiranja tih ciljeva, trebali bismo raditi zajednički i odlučiti koga ćemo pozvati da provodi dogovorenu politiku – kazao je.

Očekuje se da nova vlada bude više proevropski nastrojema i da zauzme umjereniji stav prema migraciji od prethodne, u kojoj je Salvini imao značajan uticaj.

Salvini je izazvao krizu vlade u ovom mjesecu okončavajući 14-mjesečnu nelagodnu koaliciju s M5S i pozivajući na nove izbore. Nedavne ankete javnosti ukazuju da je taj potez u izvjenoj mjeri naškodio njegovoj popularnosti.

Obraćajući se svojoj stranci prije sastanka s Mattarellom, čelnik Demokrata Nicola Zingaretti izjavio kako je došlo vrijeme da se okonča “sezona mržnje, žaljenja, lukavstava i sebičnosti”.

Di Maio je, ipak, izjvio da ne žali zbog svog savezništva s Salvinijem.

– Ne mogu poreći naš zajednički rad u ovih 14 mjeseci”, kazao je.

Takvi oprečni stavovi stavljaju u prvi plan poteškoće u okupljanju M5S i Demokrata, dvoje bivših ogorčenih saveznika koji se sada nadmudruju oko pozicija u vladi. Demokrati pozivaju da novu vladu karakterizira “diskontinuitet” od prethodne, prenosi dpa.