Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović: BiH i Kina imaju prostora za unapređenje saradnje

covic-kina111

Postoje mnoge prilike kada je u pitanju kulturna razmjena i ekonomska saradnja između Bosne i Hercegovine i Kine. Objektivno govoreći, danas imamo puno zajedničkih stvari, jer nas povezuju globalni procesi. Naš posjet Kini će otvoriti mnoga vrata i mislim da se vrlo dobro razumijemo – kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović u intervjuu koji su uoči njegovog skorog posjeta Narodnoj Republici Kini zajednički realizirali kineska novinska agencija Xinhua i Federalna novinska agencija (FENA).

Čović je kazao da usprkos nesrazmjeru u veličini zemalja i broju stanovnika, BiH i Kina imaju prostora za unapređenje saradnje. Po njegovim riječima, kineska civilizacija i kultura predstavljaju osnove za procese koji se trenutno odvijaju u svijetu.

Odgovarajući na pitanje o očekivanjima od predstojećeg posjeta Kini, predsjedatelj Predsjedništva BiH je kazao kako prije svega želi “osjetiti Kinu”.

-Iako su nam pružene prilike da saznamo više o Kini putem raznih medija i tehnologija, želim otići tamo da osjetim to bogatstvo, bogatstvo u svakom smislu. To će biti jedno izuzetno iskustvo za mene, posebno imajuću u vidu da dolazim iz jedne manje, drugačije zemlje. Posjet Pekingu, Šangaju ili bilo kojem drugom gradu, pružit će mi priliku da svjedočim trendu rasta. Ovo je Kina uspjela u veoma kratkom periodu. Postigla je veliki napredak u posljednih 50 godina. To nama može služiti kao pouka – kazao je Čović.

Čović će od 1.do 3. septembra učestvovati na svečanoj proslavi 70. godišnjice pobjede NR Kine nad fašizmom. U tom kontekstu Čović je istaknuo da je od velike važnosti održavati sjećanje na žrtve.

– Evropska unija je usvojila Konvenciju o obilježavanju Evropskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Bez obzira na to kakav napredak ostvarivali i koliko gledali u budućnost, ne smijemo zaboraviti što se dogodilo u prošlosti. Fašizam je jedno od najvećih zala proteklog stoljeća. Ako se ne sjećamo žrtava Drugog svjetskog rata, ne možemo očekivati da se učinkovito nosimo s pošastima koje imamo danas, poput “Islamske države” i mnogih drugih. Istinski izazovi s kojima smo danas suočeni je spoznaja o tome na koji način odati počast žrtvama prošlih zločina – kazao je Čović.

Kada je u pitanju evropski put BiH Čović je istaknuo da je u posljednjih nekoliko mjeseci BiH zakoračila prema naprijed. Siguran je, kaže, da će BiH predati aplikaciju za članstvo u EU do sredine 2016. godine.

– Mislim da ćemo uspjeti stići svoje istočne susjede o pitanju dinamike članstva u EU. Moja očekivanja za članstvo u NATO-u su slična. Ako Crna Gora postane članica NATO-a tokom ove godine mi ćemo ih pratiti. Još postoji nekoliko stvari koje moramo riješiti, ali smo na dobrom putu. Članstvo također zavisi od dinamike s našim susjedima, ali i od toga koliko brzo mi možemo reorganizirati i restrukturirati interne elemente. Nadam se da ćamo dalje napredovati zbog naroda u ovoj zemlji – zaključio je Čović u zajedničkom intervjuu za agencije Fena i Xinhua.