Crna biografija mladića koji je ubio devet ljudi

Mass shooting in Charleston, South Carolina, USA

Dvadesetjednogodišnji Dylann Storm Roof je mladić koji stoji iza napada na crkvu u Charlestoneu, Južna Karolina, gdje je nakon pucnjave iz poluautomatskog oružja usmrtio devet ljudi.

Njegovi poznanici ga opisuju kao ”pametnog, divljeg, slatkog i tihog momka”, ali koji je pola godine prije kobnog napada znao ostavljati rasističke komentare.

Njegova rodica odlučila je progovoriti i obratiti se nadležnima i otkriti tamne crtice iz bliže prošlosti: ”Vi silujete naše žene, preuzimate zemlju od nas, morate nestati”, neki su od navoda iz crne biografije Roofa, kojima se obraćao tamnoputoj populaciji u S.A.D-u.

Roof je 45 mm kalibarski pištolj dobio od svog oca u aprilu, priznao je Carson Cowles, ujak uhapšenog napadača.

”Niko u mojoj porodici nije predvidio ovako nešto.. On mora platiti za ono što je uradio”, rekao je Cowles nadležnima.

Roof je u martu ove godine hapšen zbog posjedovanja ilegalnih narkotika, ali i zbog upada na privatni posjed, a prije toga nije imao nikakav dosije.

Njegovi poznanici su kazali da je ”uvijek bio bistar momak i da je teško vjerovati da bi učinio nešto tako”, da bi njegov drug iz srednje škole kazao da je ”volio zloupotrebljavati droge puno teže od marihuane”, dodavši da je Xanax redovno koristio, što je lijek za nesanicu i depresiju.