Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Jedan region, zajednička vizija"

Crna Gora domaćin Samita lidera zapadnog Balkana i Evropske unije 16. maja u Kotoru

blue kotor
FOTO: Booking
Hotel Hyatt Blue Bay, Kotor

Dan uoči Samita, 15. maja, održat će se i sastanak ministara europskih poslova i financija zemalja zapadnog Balkana, predstavnika Europske komisije i partnerskih organizacija

Samit lidera zapadnog Balkana i Europske unije održat će se u četvrtak, 16. maja, u Kotoru tijekom kojeg će lideri zemalja regije, predstavnici Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država razmatrati Plan rasta za zapadni Balkan.

Domaćin samita bit će predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

Predstavnici medija mogu zabilježiti pozdravne izjave svih sudionika skupa (doorstep statements) koje su planirane u 9,15 sati, kao i konferenciju za medije predsjednika Vlade Milojka Spajića i povjerenika za proširenje i susjedstvo Olivera Varhelyja koja je planirana za 10,30 sati. Konferencija za medije se također može pratiti uživo na YouTube kanalu Vlade Crne Gore na linku.

Sastanak lidera regije na kojem će prisustvovati europski povjerenik za proširenje i susjedstvo Oliver Varhely i pomoćnik američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove James O'Brien planiran je za 9,30 sati.

Kako je najavljeno, uvodna obraćanja se mogu pratiti uživo na YouTube kanalu Vlade Crne Gore na ovom linku.

“Jedan region, zajednička vizija”

Samit se organizirala pod sloganom “Jedan region, zajednička vizija” (One region, common vision).

Na događaj su, osim lidera i ministara iz zemalja regije, pozvane i partnerske organizacije, kao što su Vijeće za regionalnu suradnju, zatim Europska banka za obnovu i razvoj, Europska investicijska banka, Svjetska banka, Transportna zajednica, Atlantski savez, Energetska zajednica, Fondacija za otvoreno društvo, ReSPA, GIZ, visoki predstavnici Europske komisije i drugi.

Dan uoči Samita, 15. maja, održat će se i sastanak ministara europskih poslova i financija zemalja zapadnog Balkana, predstavnika Europske komisije i partnerskih organizacija.

Podsjećamo, tijekom prethodnih mjeseci, održani su ministarski sastanci i regionalni samiti lidera zapadnog Balkana u Skoplju i Tirani. Na ovim sastancima lideri i ministri zemalja regije i predstavnici Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država razgovarali su o Planu rasta za zapadni Balkan, koji uključuje šest milijardi eura bespovratne pomoći i kredita za ubrzanje socioekonomskog približavanja Europskoj uniji, odnosno dvije milijarde u grantovima i četiri milijarde u povoljnim kreditima koje garantira EU.