Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović

Crna Gora nije srpska zemlja niti srpski satelit

CRNA GORA

Crna Gora je jasno opredijeljena i ne vodi nesvrstanu politiku, jer to je vrijeme prošlo

Crna Gora je predvodnik evropskog procesa u regionu i sve što radi, investira s ciljem mira u regionu i dobrosusjedskih odnosa, poručio je ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović.

On navodi da učestali verbalni napadi koji su posljednjih mjeseci od zvaničnika iz Srbije upućeni ka Crnoj Gori dolaze ustvari od onih koji Crnu Goru smatraju “srpskom zemljom ili satelitom”. Darmanović ističe da Crna Gora nije ni jedno ni drugo, već da slijedi svoj kurs u međunarodnoj politici.

Darmanović, sumirajući minulu godinu na vanjskopolitičkom planu, ističe da se Crna Gora usredsredila na evropsku agendu.

– Nakon što smo ostvarili svoj prvi vanjskopolitički cilj, a to je članstvo u NATO 2017. godine, potpuno smo se usredsredili na ono čime smo se inače bavili kao jednim od naših prioriteta, a to je naša evropska agenda. Svi državni organi, s Vladom na čelu, posvećeni su ovom poslu bez ostatka, ali, kao što znate, za evropsko proširenje su potrebna dva partnera. S jedne strane smo mi na kojima je glavna odgovornost da pokažemo da smo spremni, a s druge strane je EU, koja mora da demonstrira svoju posvećenost proširenju – kaže Darmanović.

Nakon što je Crna Gora sredinom decembra otvorila pretposljednje poglavlje u pregovorima s EU, poglavlje 27, koje se odnosi na životnu sredinu, Darmanović ističe da je to za Crnu Goru važno stvarno i simbolički.

– Riječ je o zahtjevnom poglavlju, za koje će nam trebati puno napora, vremena i novca da ga zatvorimo. Crna Gora je nakon otvaranja pretposljednjeg poglavlja čvrsto ostala predvodik i lider evropskog procesa u regionu, pa se nadamo da ćemo pod rumunskim predsjedavanjem EU otvoriti posljednje poglavlje, a u ovom momentu smo spremni da zatvorimo šest poglavlja. Mi znamo da to neće biti tako, da će ritam biti nešto sporiji, ali što se naše spremnosti tiče, tu nema spora. Mi vjerujemo da ćemo uspjeti da zatvorimo tri poglavlja, ali da ćemo raditi i na onima koja su još preostala – poručuje Darmanović.

On smatra da zvanični Brisel mora na proces proširenja gledati ne samo kao na tehničko ispunjavanje uvjeta već i kao na geopolitičko pitanje.

– Na ovom prostoru, u ovom regionu postoje ozbiljni konkurenti EU, koji nude svoje standarde i svoje modele. Mi želimo da idemo u ovom pravcu – kaže Darmanović.

Darmanović: U četiri od sedam zemalja regiona govorimo de facto istim jezikom

Komentirajući odnose među susjedima, crnogorski ministar vanjskih poslova poručuje da Crna Gora pomaže u najvećoj mjeri, onoliko koliko može.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je jasno opredijeljena i ne vodi nesvrstanu politiku, jer to je vrijeme prošlo.

– To je bilo vrijeme Hladnog rata i Jugoslavije. Mi smo danas članica NATO-a i bit ćemo članica EU. Naše vanjskopolitičke poteze treba posmatrati isključivo u toj vizuri – navodi Darmanović.

Na pitanje jesu li na Balkanu završeni ratovi i imaju li građani prostora za zabrinutost, crnogorski šef diplomatije ističe da je ratno vrijeme na ovom prostoru, na svu sreću, prošlost.

– Svi akteri su izvukli gorke poruke. Saradnja među našim državama je razgranata, imamo mnogo zajedničkih interesa. U četiri od sedam ovih zemalja govorimo de facto istim jezikom, iako ga drugačije nazivamo. Neki od nas su saveznici u NATO-u, članovi smo i kandidati za EU. Povezuje nas kulturna saradnja. Naravno, postoje i otvorena pitanja i ona nisu laka. Naročito su tri pitanja ostala kao naslijeđe bivše Jugoslavije, to su neriješeni odnosi Srbije i Kosova, zatvaranje pitanja imena Makedonije i nastojanje da se BiH učini što funkcionalnijom – smatra Darmanović.