Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

lgbt

Crna Gora odobrila zakon o istospolnom partnerstvu

lgbt

Zakonom je posebno normirano izdržavanje između partnera, starateljstvo, a detaljno su regulisani i imovinski odnosi

U Skupštini Crne Gore izglasan je 1. jula, Zakon o životnom partnerstvu lica istog spola.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković pozdravio je usvajanje Zakona.

„Ovo je veliki iskorak u pravom smjeru za crnogorsko društvo, njegovu demokratsku zrelost i proces integracije. U evropskoj Crnoj Gori nema i ne treba da bude mjesta za diskriminaciju po osnovu seksualnog opredjeljenja,” saopštio je predsjednik Vlade, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Reakcije na usvojeni Zakon na Twitteru je podijelio predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović.

Za usvajanje Prijedloga zakona o istospolnom partnerstvu glasala su 42 poslanika, vladajućih Demokratske partije socijalista i Socijaldemokrata, kao i opoziciona Socijademokratska partija i nezavisni poslanik Nedjeljko Rudović.

“Ovo je nesaglediv pomak naprijed za crnogorsko društvo. Sada ostaje ono ključno – primjena ovog zakona u praksi – što je sljedeći veliki korak u procesu zaštite ljudskih prava LGBTI osoba,” sapštila je nevladina organizacija LGBT Forum Progres ocjenjujući da je u pitanju istorijski trenutak za Crnu Goru i LGBT zajednicu.

„Skupština je stala na stranu jednakosti i ljubavi i poslala jasnu poruku da Crna Gora ide naprijed. Nadam se da će institucije opravdati povjerenje i dosljedno sprovoditi ovaj zakon, čime će se utrti put ka stvarnoj ravnopravnosti,” saopštio je John M. Barac iz LGBTIQ Socijalni Centar.

Usvajanje zakona pozdravila je američka ambasadorka u Crnoj Gori Judy Rising Reinke.

“Čestitke Crnoj Gori na historijskom usvajanju Zakona o istospolnim brakovima! Ovo je važan korak naprijed ka jednakosti i toleranciji za sve. Prikladan kraj Pride mjeseca”, napisala je Rajnke na Twitteru.

Prijedlog zakona o životnom partnerstvu lica istog spola omogućit će istospolnim parovima i da uživaju ista prava kao heteroseksualni, ali bez mogućnosti usvajanja djece.

Zakonom je posebno normirano izdržavanje između partnera, starateljstvo, a detaljno su regulisani i imovinski odnosi.

Ovo je drugi put da je Vladin Prijedlog zakona o životnom partnerstvu lica istog spola pred poslanicima crnogorskog parlamenta. Prije godinu dana, 31. jula 2019. nije dobio potrebnu većinu.

Vladajuća koalicija na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) unutar svojih redova nije mogla da obezbijedi podršku, jer je protiv je bio klub poslanika manjinskih naroda.