koronavirus

Crna Gora ponovo ima rekordan broj preminulih, Đukanović poziva na jedinstvo

U prve dvije sedmice marta preminulo više osoba nego tokom cijelog januara

U Crnoj Gori je u srijedu, drugi put u martu, registriran rekordan broj preminulih u jednom danu od posljedica zaraze koronavirusom i to tačno godinu dana otkad je u toj zemlji potvrđen prvi slučaj infekcije.

Crnogorske zdravstvene vlasti su priopćile da je 18 pacijenata zaraženih koronavirusom preminulo u posljednja 24 sata dok je novozaraženih i dalje preko 500 na dnevnom nivou, što je blizu 0,1 posto crnogorske populacije.

U Crnoj Gori je u prve dvije sedmice marta preminulo više osoba (126) nego tokom cijelog januara (123).

Samo u Kliničkom centru Crne Gore, najvećoj medicinskoj ustanovi u toj zemlji, životno je ugroženo 86 pacijenata, dok je dvije trećine kapaciteta zdravstvenog sistema predviđenog za pacijente oboljele od covida-19 popunjeno.

Ti brojevi ipak nisu utjecali na vladino Vijeće za borbu protiv koronavirusa da prihvati prijedlog crnogorskih epidemiologa i uvede potpuno zaključavanje države, već su u srijedu na još sedam dana u većini države produžene epidemiološke mjere donesene prošle sedmice.

One predviđaju zatvaranje obrazovnih institucija, vrtića, ugostiteljskih objekata, teretana i trgovačkih centara, te zabranu kretanja između općina i policijski sat od 21 sat do 05 ujutro.

Ranije je iz vlade u Podgorici priopćeno da crnogorsko gospodarstvo ne bi izdržalo zatvaranje.

Crna Gora je već sedmicama među vodećim zemljama u svijetu prema broju novozaraženih, a odnedavno je ušla i među deset zemalja svijeta po broju umrlih na 100 hiljada stanovnika.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ponovo je apelirao na izvršnu vlast i sve nadležne institucije da, kako je rekao, usklade svoje djelovanje i politiku s dramatičnom zdravstvenom situacijom u zemlji.

On je u namjeri da ukaže na ozbiljnost situacije iznio statističke podatke koji pokazuju da je za 365 dana službeno evidentirano 84.700 oboljelih građana Crne Gore, što čini 13,6 posto njene populacije.

“Preminula je 1151 osoba – članovi naših porodica, rođaci, prijatelji, komšije…Svakog dana, koronavirus je uzimao u prosjeku najmanje tri života, a obolijevale su 232 osobe, što je previše i za mnogo brojnije populacije i veće zemlje od Crne Gore”, napisao je Đukanović na Twitteru.

Vakcinisanje u Crnoj Gori počelo je 20. februara, a do sada se vakcinisalo ispod jedan posto stanovnika te zemlje i to vakcinom Sputnjik V koje je crnogorskoj vladi donirala Srbija.

Mediji u Podgorici prenijeli su da je bloomberg.com objavio računicu prema kojoj bi Crna Gora, ako bi se vakcinisanje nastavilo ovim tempom, tek za šest godina i sedam mjeseci vakcinisala dvije trećine populacije.

U srijedu je počelo vakcinisanje i kineskim Sinopharmom, a 30 hiljada doza te vakcine donirala je Crnoj Gori Kina.

Do kraja mjeseca u Crnu Goru bi trebao stići i dio od 80 hiljada doza AstraZenecine vakcine koliko joj je dodijeljeno kroz Covax program.

Predsjednik crnogorske vlade Zdravko Krivokapić ranije je ustvrdio da će trećina stanovništva Crne Gore primiti vakcinu  protiv koronavirusa do kraja aprila, prenosi Hina.