Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na njemački nacrt

Crna Gora predaje dva amandmana na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

crna gora zastava
Ilustracija

Crna Gora će uz posredovanje SAD predati dva amandmana na njemački nacrt Rezolucije o Danu sjećanja na genocid u Srebrenici, u cilju postizanja što boljih odnosa i smirivanja političke napetosti u regionu, nezvanično je potvrdila crnogorska vlada za portal Radio televizije Crne Gore (RTCG).

Navodi se da je amandmanima predviđeno individualizovanje krivice za genocid u Srebrenici, ali i insistiranje na striktnom poštovanju Dejtonskog sporazuma.

Portal je prenio integralni tekst pomenutih amandmana, prenosi Beta.

Prvi amandman glasi: Ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini.

Drugi glasi: Potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama.

Ovim amandmanima, kako su rekli u Vladi, “sprečava se svako potencijalno manipulisanje na štetu Srbije i srpskog naroda u smislu bilo kakvih pravnih i političkih reperkusija i onemogućava se narativ ali i namjera da se jedan narod proglasi genocidnim”.

Drugim amandmanom suštinski se dodatno afirmiše postojanje Republike Srpske u sklopu Bosne i Hercegovine, što je garantovano Dejtonskim sporazumom, s obzirom da su se od pojedinih zvaničnika mogle čuti izjave usmjerene protiv RS, objavio je danas portal RTCG.

Njemački stručnjak za Zapadni Balkan i proširenje NATO Milan Nič napisao je na mreži X da mu je premijer Milojko Spajić kazao da će Crna Gora podržati Rezoluciju UN o Danu sjećanja na genocid u Srebrenici, ali da je neće sponzorisati.

Odmah je reagovao predsjednik Skupštine Andrija Mandić izjavom da bi glasanjem za rezoluciju UN o Srebrenici Crna Gora “okrivila cijeli srpski narod”.

Mandić je kazao i da Spajić treba da se izjasni šta o tome misli.

Predsjednik Jakov Milatović izjavio je da Crna Gora ima državni stav o pitanju genocida u Srebrenici, nakon što je oko 100 nevladinih organizacija potpisalo apel kojim traže da Vlada Crne Gore kosponzoriše rezoluciju Ujedinjenih nacija o Srebrenici.