Bez uobičajenih svečanosti

Crna gora slavi Dan državnosti, Komšić čestitao Đukanoviću

crna-gora

Nacionalno koordinaciono tijelo je ranije tražilo da se otkažu predviđene svečanosti u Podgorici i Bijelom Polju

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti bez uobičajenih svečanosti zbog koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Dan državnosti obilježava se u znak sjećanja na 13. juli 1878. godine, kada je Crna Gora na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, i na 13. juli 1941. godine kada je narod Crne Gore počeo ustanak protiv fašizma.

Nacionalno koordinaciono tijelo je ranije tražilo da se otkažu predviđene svečanosti u Podgorici i Bijelom Polju, kako bi se smanjio rizik širenja koronavirusa. Umjesto toga predstavnici udruženja boraca i političkih partija su obilježili praznik tradicionalnim polaganjem vijenaca na spomenike NOB-a.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je kazao da je 13. juli istorijski simbol otpora i slobode i sažetak pobjeda i uspjeha Crne Gore.

“Trinaesti juli objedinjuje najbolje tekovine naših predaka i uspjehe savremene Crne Gore. A prije svega slobodu kao najvažniji preduslov za razvoj moderne države“, kazao je Brajović.

Pojedinci su izašli na ulice i u automobilima proslavili Dan državnosti.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je povodom Dana državnosti Crne Gore čestitku predsjedniku te zemlje Mili Đukanoviću.

“Uspjesi koje je Crna Gora u proteklim godinama ostvarila na njenom NATO i evropskom putu, kod mene lično ali i kod većine građana Bosne i Hercegovine, probudili su nadu u mogućnost mirne izgradnje građanske države na evropskim principima i standardima”, navodi se u čestitki Komšića.

Komšić je poželio da tim putem nastave i Crnu Goru uvedu i u Evropsku uniju.

”Sretni smo što za susjeda imamo državu koja je iskreni prijatelj naše države i svih njenih građana, i zadovoljni odličnim odnosima između dvije države koje ne mogu pokvariti povremeni ispadi pojedinaca koji ne baštine vrijednosti euroatlanskog svijeta i civilizacije, te uvjereni da će odnosi između dvije države u budućnosti biti još bolji i prisniji”, rečeno je u čestitki.